Radar · Nyheter

Begär bandvagnar för att klara snövarning

Ett snöoväder rör sig över stora delar av Sverige.

Ett snöoväder har dragit in över landet med varningar för stora snömängder på flera håll. I Norrtälje har räddningstjänsten bett om hjälp av Försvarsmakten för att kunna sätta in bandvagnar.

SMHI klass 2-varnar för snö och kraftig drivbildning i Uppsala och Gävleborgs län. I Norrtälje kommun har räddningstjänsten nu bett Försvarsmakten om understöd för att kunna skicka ut bandvagnar. I kommunen är fortfarande 6 672 hushåll utan ström efter stormen Alfrida och träd som då nästan fallit kan nu falla under ny tung snö och vind, resonerar räddningstjänsten.

– Det är om det skulle behövas. Om det blir så pass kraftigt snöfall att vägarna inte blir framkomliga eller om det faller mycket träd och vi inte kan röja vägarna när vi behöver komma fram till någon med vård- eller räddningsbehov. Då får det bli bandvagn, säger Jacob Öhrn, yttre befäl vid räddningstjänsten i Norrtälje kommun.

De största mängderna snö väntas i Gästrikland och utmed norra Upplandskusten där det även kommer att blåsa ordentligt från Östersjön. SMHI:s prognos visar att uppemot 25 centimeter nysnö kan falla lokalt.

– Det kan bli problem på vägarna och det varnar vi för. Blåsten gör att snöfallet förstärks och ökar även risken för drivbildning och det blir nedsatt sikt i samband med snöfallet, säger Sandra Andersson, meteorolog vid SMHI.

Även i västra Svealand varnas för mycket snö. I Värmland, Västmanland och Örebro kan det bli runt 5 centimeter nysnö, i Dalarna uppemot 15 centimeter snö, i synnerhet under tisdag förmiddag och dag.

Förutom varningarna över Gästrikland, Uppland och västra Svealand, väntas i Götaland mestadels regn, även Norrland får snö och östra Svealand väntas få blandat regn och snö, men inte så intensivt att det finns skäl att varna enligt SMHI.

– Även i Götaland övergår regnet mot snö under kvällen och natten för det är kallare luft som strömmar ner över landet, säger Sandra Andersson.

Efter snö och regn sjunker temperaturen till minussidan, även i Götaland.

– Det finns goda chanser att snön kan få lägga sig och ge vitt landskap framöver, säger Sandra Andersson.

Just nu varnar Vägverket för besvärligt väglag i trakterna runt Gävle på grund av snön, bland annat på E4:an mellan Hyttön i söder till strax norr om Söderhamn. Även i västra Sörmland varnas för halka på grund av lössnö, liksom i trakterna av Kisa i Östergötland. Strax norr om Härnösand på väg 90 varnas för fläckar av is och på E4:an söder om Södertälje varnas för våta vägbanor och halka.