Radar · Nyheter

Misstänkt ebolafall – akutavdelning stängd

Fredrik Sandberg/TT | Ett misstänkt ebolafall har hittats på Enköpings lasarett.

Lasarettet i Enköping har stängt sin akutavdelning efter ett misstänkt fall av ebola, skriver Region Uppsala i ett pressmeddelande. Patienten är isolerad och personal som träffat patienten har tagits omhand.

Personen vårdas på infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Patienten kom in till lasarettet under förmiddagen. Den ska då haft blodiga kräkningar, vilket kan vara ett symptom på ebolasmitta, säger Mikael Köhler, chefsläkare vid Region Uppsala, till unt.se.

Patienten ska ha kommit hem från en resa i bland annat Burundi för tre veckor sen, men ska så vitt vi vet inte ha besökt områden där det finns aktiv ebolasmitta.

Enligt Region Uppsala väntas provsvar senare under fredagen.

”Provsvar kommer troligen någon gång ikväll. Ännu är det bara fråga om en misstanke, även andra sjukdomar är fullt möjliga”, framgår det av pressmeddelandet.

Ebola tillhör gruppen blödarfebrar, allvarliga sjukdomar som drabbar kroppens alla organ. Symptom är bland annat kräkningar, diarré, utslag, lever- och njursvikt samt blödningar i huden och de inre organen.

Viruset smittar genom direktkontakt med kroppsvätskor som blod, svett och kräkningar. En person måste ha symptom för att vara smittsam, men ett lik kan också sprida smitta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV