Radar · Nyheter

Löfven manar alla att anstränga sig

Anders Wiklund/TT | Andreas Norlén får rapport av både Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) under fredagen.

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven har lämnat en ytterligare rapport till talman Andreas Norlén om försöken att bilda en regering.
”Den kommande veckan måste alla partier anstränga sig till det yttersta”, säger Löfven till TT.

Talman Andreas Norlén har nu talat med Stefan Löfven (S) och meddelar i ett pressmeddelande att han under fredagskvällen kommer att göra detsamma med Ulf Kristersson (M). Pressmeddelandet avslöjar inte vad som sades under samtalet med Löfven.

”Som nämnts tidigare kommer jag att få mer formella återrapporteringar den 10 januari”, säger Norlén i ett pressmeddelande.

”Samma dag kommer även Valmyndigheten rapportera till mig angående de praktiska förutsättningarna för ett eventuellt extra val. Jag kommer att hålla en avslutande talmansrunda den 14 januari innan mitt förslag till statsminister läggs fram för riksdagen, enligt de datum jag tidigare har aviserat”, säger han vidare.

Stefan Löfven kommenterade samtalet med talmannen i ett skriftligt uttalande till TT.

”Socialdemokraterna är fortsatt beredda att kompromissa för att bilda en regering i mitten av svensk politik. Den kommande veckan måste alla partier anstränga sig till det yttersta för att Sverige så snart som möjligt ska få en handlingskraftig regering som inte är beroende av Sverigedemokraterna.”

Fredagens avrapportering är kandidaternas andra sedan Norlén meddelade att nästa statsministeromröstning inte skulle kunna hållas innan jul. Den första avrapporteringen skedde den 28 december.

Nästa statsministeromröstning, den tredje och näst sista möjliga i ordningen, är planerad till onsdagen den 16 januari och kandidaten som riksdagen då ska ta ställning till presenteras två dagar tidigare, den 14 januari efter en ny talmansrunda.