Radar · Nyheter

Trafikproblem och strömavbrott i stormen

Det är fortsatt blåsigt på många håll trots att stormen Alfrida nu drar vidare.
Tusentals hushåll saknar el medan trafikstörningar kvarstår efter stormens framfart.

Alfridas framfart i Stockholms län under natten har lämnat synliga spår. I Sickla öster om Stockholm ligger en omkullblåst byggnadsställning och på Ingarö på Värmdö ligger omkullfallna träd längs vägbanan.

Klass 2-varningarna för Stockholms län skattades ned på morgonen. Klass 2-varning gäller dock fortfarande i Gotlands län där vindar på 34,7 meter per sekund uppmätts vid Fårösund.

Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI, anser att myndighetens väderprognos stämde väl överens med hur det blev.

– Jag tycker att våra modeller har fångat det här väldigt bra. Där det har varit varningsnivåer har det också varit varnat.

Både räddningstjänsten i Stockholmsområdet och Trafikverket har haft fullt upp med att hålla vägarna farbara.

Fortfarande råder störningar inom Stockholms kollektivtrafik. Pendeltågstrafiken på delar av Roslagsbanan har ersatts med bussar på grund av nedfallna träd.

– Vi har varit tvungna att ta beslutet att stänga Roslagsbanan på grund av flera nedfallna träd på olika ställen på banan, säger Johan Nordenblank, presstalesperson vid SL.

Även Saltsjöbanan står stilla på grund av en nedriven kontaktledning. Också skärgårdstrafiken har påverkats av stormen. Där togs beslut redan på tisdagen om flera linjer som är delvis indragna på onsdagen på grund av hårda vindbyar.

Samtliga avgångar mellan Gotland och fastlandet är inställda på onsdagen.
Även färjorna till Åland har ställts in, och förseningar förekommer i den övriga färjetrafiken.

– Vi har ställt in trafiken till Åland, och det beror på att angöringen i hamnen där är komplicerad när det blåser. Men den övriga trafiken går, säger Hans Friberg, operativ chef på Tallink Silja.

Som mest var över 100 000 hushåll på morgonen utan ström, innan reparationer kunde påbörjas. Värst drabbat var Roslagen och Stockholm. Strax före lunch var fortfarande över 77 000 kunder hos Eon, Vattenfall och Ellevio utan el.