Intro

Syre Stockholm läggs ner – länge leve Syre Stockholm!

Kära läsare,

Häromveckan beslöt Mediestödsnämnden att Syre Stockholm inte får något presstöd på grund av att de, felaktigt, hävdar att tidningen görs av samma redaktion som Syre Global och Syre Göteborg. Det trots att Syre Stockholm producerade 83 procent helt eget material till tidningen (55 procent krävs för att en tidning ska räknas som unik), enligt senaste mätningen av Tidningsstatistik (TS). Syre Göteborg har dessutom en helt egen redaktion i Göteborg.

Med Mediestödsnämndens beslut har inte bara kommande presstöd dragits in utan vi tappade även miljoner som vi hade i innestående presstöd. Att de pengarna inte har betalats ut är skälet till att Syre Stockholm bara kommit digitalt efter sommaren. Och nu, efter det senaste beskedet, går det tyvärr inte att driva tidningen vidare alls.

Men vi kommer inte överge Stockholm så lätt. Redaktionen går över till Syre och kommer där bland annat stå för den lokala Stockholmsbevakningen. Syre är idag en femdagarstidning och under nästa år hoppas vi kunna utveckla den lokala bevakningen i en egen Stockholmsedition av Syre.

Som prenumerant kan du nu välja om du vill ha Syre, Syre Global eller Landets Fria Tidning istället för Syre Stockholm. Du gör det genom att mejla prenumeration@tidningensyre.se. Ange “Efter Syre Stockholm” i ämnesraden.

Om du inte skickar in ett aktivt val av vilken tidning du vill ha istället för Syre Stockholm sker följande.

Du har bara Syre Stockholm: Din prenumeration kommer fram till årsskiftet (eller till när du förnyar din prenumeration) vara på Syre Global eftersom Mediestödsnämnden anser att det är samma tidning. Från årsskiftet får du sedan Syre där Stockholmsbevakningen kommer finnas.

Du har även Syre Global eller Syre: Du kommer få både Syre och Syre Global.

Du har två tidningar utöver Syre Stockholm från Mediehuset Grönt:  Du kommer få Syre, Syre Global och Landets Fria Tidning.

Som en följd av att Mediestödsnämnden på helt obegripliga grunder inte bara dragit in presstödet utan också kräver tillbaka tidigare utbetalda presstöd befinner sig Mediehuset Grönt, som ger ut Syre och Syre Stockholm, i rekonstruktion. Vi är fast beslutna att ta oss igenom den och du kan hjälpa oss genom att ge bort en prenumeration till en vän eller ge ett bidrag till Swish 123 421 12 56 eller bankgironummer 5004-0245. Vi behöver just nu allt stöd vi kan få.

Med vänlig hälsning,

Hanna Westerlund, chefredaktör Syre Stockholm
Lennart Fernström, ägare Mediehuset Grönt