Radar · Nyheter

Kinajätte ska bygga tunnelbana – Konkurrenter: ”Underpris”

Blå linjen ska förlängas från Kungsträdgården till Nacka och Söderort via Södermalm.

En av de första upphandlingarna för tunnelbanan till Nacka har vunnits av kinesiska China Railway Tunnel Group (CRTG), till ett pris som konkurrenter kallar alldeles för lågt, skriver Dagens industri.

Kinesiska bolaget CRTG har vunnit upphandlingen om tre arbetstunnlar i Nacka, inför nya tunnelbanebygget där totalt 11 nya stationer läggs till befintliga hundra. Det vinnande anbudet låg på 276 miljoner kronor, något som närmsta konkurrenten, Patrick Marelius, vd för tjeckisk-svenska Subterra Sverige, kallar ”ett rent underpris”, säger han till Dagens industri (DI).

– Det går inte att göra jobbet för de pengarna. Jag tycker att det är horribelt att ett kinesiskt statsägt bolag ska in och konkurrera på vår svenska tunnelmarknad. Vi kan inte prisa bort oss som kineserna gör.

Näst lägsta anbudet låg 70 procent över CRTG. Det statligt ägda kinesiska bolaget är en av världens största tunnelbyggare med 15 000 anställda.

Niklas Bergman, förvaltningschef för tunnelbaneutbyggnaden på Region Stockholm säger till DI att det vinnande anbudet ligger på en förväntad prisnivå.

– Vi har ställt hårda krav på dem och de uppfyller alla krav.