Krönikor

Du kan välja att inte vara elak

Jag slutade med alkohol bland annat för att jag gjorde saker på fyllan som jag inte ville. Sa saker jag inte ville.

Det märkliga är att en del personer som är riktigt trevliga annars säger saker som jag tror att de inte vill framåt natten. I synnerhet på fredagar. Fenomenet är inte okänt. Många pratar om alkolås på datorn. Vilket kanske vore en rätt bra idé.

Annars kloka människor blir spåniga och vill mucka gräl. Jag  dömer ingen. Så länge som jag slipper dyngan.

Det finns en märklig tystnad i vårt land när det kommer till alkohol. En slags tyst överenskommelse om att det som händer på fyllan är av en annan typ än det som händer annars. Då är det okej att visa polaren kärlek, det är okej att bli aggressiv och elak. Inom vissa gränser.

En snubbe som brukade hänga på mitt stamställe kom alltid smygande dit, med nedslagen blick. Efter någon timmes drickande skulle han slåss med allt och alla. Erbjöd folk ”lavetter” för inbillade eller verkliga prylar. Oftast inbillade, ingen kände snubben egentligen.

Sociala medier är lysande. De gör att vi kan hålla tät kontakt med människor trots att livet är stressigt, vi kan umgås med bra människor och faktiskt välja kompisar istället för att hänvisas till de som råkar finnas i närheten.

Det är inte nödvändigt att hänga med någon jag inte trivs med. Och de flesta fattar det tills de får några glas i sig. Söker upp ett meddelande som triggar dem och blir pinsamma, jobbiga, dryga eller till och med elaka.

Sedan jag slutade med alkohol har jag fått svårare och svårare att hänga med folk som krökar. Efter några timmar blir de bluddriga och maximalt självupptagna, men det är inte värre än att jag går tidigt. Sociala medier är en annan sak. Jag kan inte lämna Facebook 22.00 på fredagar bara för att undvika fyllskallarna. Jag umgås ju med mina bästa och närmaste vänner den vägen. Vad skulle jag till exempel göra utan Tolles musiktips på helgen? Utan mina barns skämt?

Det går inte att fixa en värld utan taskigheter, utan bittra, elaka och sorgliga människor. I synnerhet inte eftersom så många av dem lyckas få makt. Men bara för att världen är skev, betyder det inte att vi, små människor utan egentlig makt, ska behöva trampa på varandra. Och sociala medier eller syltan om hörnet är bara en västanfläkt. Den typen av grymhet som presidenter och andra potentater sysslar med verkar inte ens behöva alkohol för att bedöva bort skammen. De, som till till exempel Donald Trump, ges rätten att bete sig som fulla polare utan att behöva skylla på en fylla.

Men vi behöver ju inte vara elaka mot varandra. Vi har ett val.

Svenska äpplen.

Brysselkål.