Radar · Nyheter

Shekarabi och Micko nya ministrar

Nuvarande civilminister Ardalan Shekarabi (S) blir ny socialförsäkringsminister efter Annika Strandhäll. Hans plats tas av Lena Micko, tidigare kommunalråd i Linköping.

– En av hans (Shekarabis) uppgifter blir att jobba stenhårt för landets pensionärer, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff.

Lena Micko, som nu är andre vice ordförande i Sveriges kommuner och landsting, SKL, och som tidigare var ordförande, får ansvaret för politiken gentemot kommunerna i regeringen.

– Jag är verkligen en varm anhängare av kommunpolitiken, säger Lena Micko, som ser goda möjligheter att få användning av det i sitt nya jobb.

Bland de saker hon lyfter fram finns mer generella statsbidrag och förstärkningar i välfärden.

– Men jag vill också understryka vikten av den statliga närvaron i hela landet, säger hon.

Hon anser att de 5 miljarder som tillfördes kommunerna i den senaste budgeten är en bra början.

– Men det kommer att behövas mer, säger hon.

Lena Micko är född 1955 i Umeå och är sedan många år bosatt i Linköping. Hon är ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott. Hon har varit kommunalråd i Linköping och tidigare ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), en post hon lämnade i mars i år. Just nu är hon andre vice ordförande i SKL.

Ardalan Shekarabi utsågs till civilminister 2014 och riksdagsledamot sedan 2013. 2003–2005 var han ordförande för ungdomsförbundet SSU.