Energi

Samtal om yttrandefrihetens gränser

Najwa Alimi tar emot Per Anger-priset den 17 oktober vid en ceremoni på Göta Lejon i Stockholm.

Forum för levande historia kastar ljus på demokratins tillstånd i fyra samtalskvällar med start 2 oktober.

Demokratin sätts på prov, såväl i Sverige som i omvärlden, enligt Forum för levande historia, som med fyra samtalskvällar vill utforska dess tillstånd.

– Höstens samtalskvällar handlar på olika sätt om ordets makt, yttrandefrihet och dess koppling till demokratin, säger Erika Hedenström, projektledare vid Forum för levande historia.

Under första programpunkten den 2 oktober ska Kajsa Klein, Anders Sundell och Lena Berggren samtala om nätet och demokratin – hur hat och hot både kan ge blixtsnabbt genomslag för idéer, och krympa det demokratiska utrymmet online.

– Vi ser i dag hur yttrandefriheten inskränks på många håll i världen, samtidigt som nätet och digitaliseringen skapat ett helt nytt landskap som utmanar yttrandefriheten och demokratin, säger Erika Hedenström.

Nästkommande samtal, som handlar om att vara kvinna och journalist med livet som insats gästas bland annat av den afghanska journalisten Najwa Alimi, som tilldelas årets Per Anger-pris, alltså svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati, för sin kamp för yttrandefrihet och kvinnors rättigheter.

Den 25-åriga journalisten arbetar på Zan TV, den enda kanal i Afghanistan som bara anställer kvinnliga reportrar och redaktörer.

– Jag vill visa att kvinnor kan jobba i en bransch som anses vara tabu för dem. Jag förstod att journalistiken var den snabbaste vägen om jag ville nå ut till kvinnor runt om i Afghanistan, och att det kan fungera som en plattform för att slåss för kvinnors rättigheter, sa Najwa Alimi i ett pressmeddelande från Forum för levande historia, när priset tillkännagavs.