Radar · Nyheter

Öka äldres aptit med umami, färg och sällskap

Sällskap, färger och välkryddad mat är några saker som kan göra måltiden mer aptitlig och lustfylld för äldre.

Ensamma middagar och förändrat smak- och luktsinne – många äldre tappar aptiten med åren. Men med små medel kan måltiden göras smakligare och mer lustfylld. Här är dietistens råd.

Själva matsituationen är viktig, enligt dietisten Susanna Strandback. Få föredrar exempelvis att äta ensam. Att se till att äldre har sällskap när de äter är därför ett av Strandbacks viktigaste råd för att matupplevelsen ska bli mer lustfylld.

Det är också bra att lägga upp en liten portion på tallriken till att börja med, så att man kan få be om mer mat i stället för att behöva lämna mat.

– Den äldre vill oftast äta upp allt, så gjorde man förr. Om det kommer en jättestor portion så tänker den äldre redan att ”det här orkar jag inte äta upp”.

För att kicka igång hunger och aptit innan måltiden är det bra att servera en aptitretare. Det ska gärna vara något syrligt eller salt, som ökar salivutsöndringen, tipsar Strandback.

– Det kan vara små saker, något surt eller något med umami. En bit matjessill eller en ägghalva med ansjovis, det kan också vara varm buljong.

Lingon, morot och tomat

Hur maten läggs upp spelar också roll. Ett tips från Strandback är att försöka servera maten med färger, framförallt de aptitretande färgerna rött eller orange.

– En tomat, lite lingon, en morot. Färger väcker mycket uppmärksamhet och ökar aptiten, det gör stor skillnad.

Förutom att själva maten ska ha lite färg är det bra att även använda färgade glas och tallrikar, så att den äldre kan se tallriken och maten tydligare. Tänk bort det vita och genomskinliga, lyder Strandbacks råd.

– Gärna att färgerna ger kontraster, ljus mat mot mörk tallrik.

Många äldre får maten levererad hem till sig, ofta i plastlådor. I de fallen är det extra viktigt att tänka på hur maten läggs upp, menar Strandback. För det är stor skillnad i matupplevelsen att äta direkt ur plastlådan jämfört med från en tallrik med färgglada tillbehör.

– Samhället borde ha resurser att hjälpa den äldre att få upp maten på en tallrik, för det är en helt annan matupplevelse då. Det kan räcka jättelångt, plus den röda klicken.

Lukt, smak och umami

Med ökad ålder kan förmågan att känna smak bli sämre. Att våga krydda maten är därför viktigt, säger Susanna Strandback. Man bör också se till att det finns kryddor på bordet så den äldre själv kan krydda sin mat.

När det kommer till smaksättningen är det särskilt viktigt att få med smaken umami.

– Den gör att den äldre äter bättre.

Umami finns i livsmedel som lagrad ost, sill, ansjovis, sparris, svamp, soja och syrade produkter.

Även lukten spelar roll för matlusten och upplevelsen. Att laga maten hemma hos äldre personer är därför något som rekommenderas om det är möjligt.

– Det spelar jättestor roll, det vet vi. Doften väcker jättemånga minnen.