Radar · Nyheter

KD prioriterar välfärd i budgetmotion

KD-ledaren Ebba Busch Thor tycker att regeringen prioriterar fel i sin budgetproposition.

KD vill nästa år satsa nio miljarder kronor mer på välfärd och trygghet än vad regeringen vill.
– Många drabbas i dag av att grundläggande samhällsfunktioner inte fungerar, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Hon pekar bland annat på att 122 000 patienter står i vårdkö, att 26 000 äldreboendeplatser kommer att saknas till 2026 och att det sker en skjutning nästan varje dag i Sverige.

Busch Thor anklagar regeringen och dess samarbetspartier C och L för att sakna en gemensam linje i sin budget.

– Politiken måste klara av att prioritera, säger Busch Thor.

Miljarder till välfärd

Kristdemoraterna (KD) föreslår i sin budgetmotion 8,9 miljarder kronor mer till välfärd och trygghet.

Där ingår två miljarder kronor mer i generella statsbidrag till kommunerna 2020 än vad regeringen föreslår, liksom 3,4 miljarder mer till äldreomsorgen. KD vill bland annat satsa på investeringsstöd för fler äldreboendeplatser och till förbättrade villkor för äldreomsorgspersonalen.

Sjukvården föreslås få 1,6 miljarder. Även rättsväsendet får mer i KD:s budget.

Sänker skatt

KD föreslår också skattesänkningar. Partiet säger ja till regeringens förslag om sänkt skatt för pensionärer och föreslår även sänkt skatt för de som arbetar. Enligt KD:s beräkningar får en medelinkomsttagare över 2 500 kronor mer i plånboken på ett år med det förslaget. Partiet vill också flytta upp inkomstgränsen för när statlig inkomstskatt ska betalas. Från 42 400 kronor i månaden till 44 200 kronor.

KD säger däremot nej till regeringens förslag på slopad värnskatt.

– Vi tycker att det är märkligt att man bara väljer att sänka skatten för de 300 000 med de högsta inkomsterna, säger Ebba Busch Thor.

Är emot värnskatt

Hon är visserligen emot värnskatten, men anser att det är fel prioritering att lägga sex miljarder kronor på att avskaffa den just nu.

KD säger också nej till regeringens förslag på sänkt arbetsgivaravgift för de som har svårt att få jobb, det så kallade ingångsavdraget.

I budgetmotionen föreslås även besparingar i arbetsmarknadspolitiken på cirka tre miljarder och i studiestödet på knappt tre miljarder. Medlen till miljö- och naturvård minskas med knappt två miljarder kronor.

KD får också in pengar till staten genom att höja momsen, vilket beräknas ge 15 miljarder kronor, samt påbörja en nedtrappning av ränteavdraget för bolån.

– Totalt sett går vanliga hushåll plus med våran politik, säger Ebba Busch Thor.

KD:s föreslagna skattesänkningar uppgår till netto nio miljarder kronor, vilket är mindre än regeringens skattesänkningar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV