Radar · Nyheter

Friskola återkrävs på miljonbidrag

Skolans huvudmän hade planer på att starta bankverksamhet för att erbjuda lån till den muslimska gruppen i Sverige, vars religion förbjuder lån mot ränta, skriver Mitti.

Den muslimska friskolekoncernen Al-Azhar som har skolor i bland annat Vällingby och Hjulsta ska betala tillbaka en dryg miljon kronor till Skolverket, skriver Mitti.

– De tre skolhuvudmännen har inte kunnat visa att de har använt bidragen enligt gällande regler och därför kräver vi tillbaka pengar, säger Andreas Spång, chef för statsbidrag på Skolverket till tidningen.

Verksamheten har granskats sedan i vintras efter uppgifter om ekonomisk misskötsamhet, och har inte kunnat visa att de bidrag som skulle gå till lärare inom ramen för Lärarlönelyftet, Karriärtjänster och Lärarlyftet verkligen har hamnat där.

I juni i år dömdes fyra personer i Al-Azharkoncernens ledning till fängelse för grov trolöshet mot huvudman, grovt penningtvättbrott och grovt bokföringsbrott, grovt skyddande av brottsling med mera, skriver Mitti. Tillsammans har de enligt domen själva olagligen plockat ut 11 miljoner från skolverksamheten till andra ändamål. Domen är överklagad till Svea hovrätt.