Radar · Nyheter

Greta Thunberg får Right livelihood-pris

Greta Thunberg under klimatstrejken i New York den 20 september.

Svenska klimatundret Greta Thunberg prisas för att hon ”inspirerar och förstärker politiska krav på brådskande klimatåtgärder”.
– Jag är hedrad, men det är inte jag själv som är vinnaren, kommenterar 16-åringen motivering till att hon är en av mottagarna av årets Right Livelihood-pris.

Hyllningarna fullkomligt rullar in över Greta Thunberg.

I fredags gav 16-åringens sedvanliga fredagsstrejk för klimatet genklang hos miljoner aktivister världen över – den största globala klimatmanifestationen någonsin, enligt amerikanska Forbes.

Några dagar tidigare mottog hon ett prestigefullt pris av organisationen Amnesty International, och i våras nominerades hon av norska riksdagsledamöter till Nobels fredspris.

"Eko över hela världen"

Nu sällar hon sig till en lista om 178 personer och organisationer som tilldelats Right Livelihood-priset. Priset ges årligen till modiga människor med lösningar på globala problem, enligt den svenska stiftelsens egna ord.

”Thunberg fortsätter att outtröttligt förmedla sitt budskap: acceptera fakta, inse det akuta läget och agera därefter […]. Hennes raka och kompromisslösa sätt att tala till makthavare har gett eko över hela världen”, står att läsa i juryns motivering, som också hyllar Greta Thunbergs öppenhet kring sin diagnos, Aspergers syndrom.

– Greta Thunberg är en kraftfull röst för den unga generation som måste bära samhällets misslyckande med att tackla klimatutmaningen, säger Right Livelihoods chef, Ole von Uexkull, i samband med att pristagarna presenteras.

Pristagaren kommenterar nyheten på sitt sedvanligt ödmjuka sätt.

– Jag är djupt tacksam och hedrad, men som alltid när jag får priser så är det inte jag själv som är vinnaren. Jag är en del av en global rörelse av skolbarn, ungdomar och vuxna i alla åldrar som bestämt sig för att skydda vår planet. Jag delar mitt pris med alla dem”, säger hon till Right Livelihood.

Fritt Västsahara

Thunberg får sällskap av tre ytterligare pristagare, som alla presenteras under en presskonferens i Stockholm.

Aktivisten Aminatou Haidar prisas för sin kamp för fred och självständighet i Västsahara, som annekterades av Marocko 1975. Haidar, som tillhör regionens ursprungsbefolkning sahrawierna, för en ”orubblig ickevåldskamp för självständighet åt Västsaharas folk, trots tortyr och förföljelse”, enligt motiveringen.

Även brasilianske Davi Kopinawa hyllas för sitt arbete för ursprungsfolkens rättigheter. Kopinawa tillhör yanomamifolket, en av de mest talrika folkgrupperna med hemvist i Amazonas regnskogar, och har ”ägnat sitt liv” åt att skydda sitt folks ”rättigheter, kultur och landområden i Amazonas” – trots att han utsätts för upprepade dödshot.

Den kinesiska juristen Guo Jianmei får Right Livelihood-priset för att ha hjälpt tusentals kvinnor med kostnadsfri juridisk rådgivning, och för att ha ”pekat på könsdiskrimineringen i det juridiska systemet och bidragit till ökad medvetenhet kring jämställdhet i Kina”.

Fakta: Right Livelihood-priset

2019 års pristagare av Right Livelihood-priset presenteras under en presskonferens onsdagen den 25 september.
Priset instiftades 1980 av filatelisten och den tidigare EU-parlamentrarikern Jakob von Uexkull, och tilldelas människor och organisationer som juryn anser är modiga, har visioner och föregår med gott exempel för att lösa orsakerna till världens problem.
Fyra priser delas ut varje år utan några särskilda kategorier. De tilldelas en miljon kronor var.
Sedan 1980 har 178 personer från 71 länder fått utmärkelser. Bland dem finns den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden, den azeriska journalisten Khadija Ismayilova, den kongolesiske gynekologen och läkaren Denis Mukwege (som senare fick Nobels fredspris) och den svenska författaren Astrid Lindgren.
Källa: Right Livelihood