Radar · Nyheter

Alliansen i Österåker lyfte miljonarvoden – anklagas för lagbrott

Michaela Fletcher (M), Kommunstyrelsens ordförande i Österåkers kommun är polisanmäld för bland annat korruption.

Allianspartierna i Österåker har under flera års tid utbetalat miljoner i arvoden för egna interna möten, och anklagas nu av oppositionen samt experter som SVT talat med för att bryta mot lagen. 

– Vi har en skola som saknar resurser och äldreomsorgen går på knäna. Så det finns stora hål att stoppa pengarna i, men de ska inte stoppas i Alliansens fickor, säger oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S) till Svt Stockholm.

Hon menar att arvodena för alliansens interna möten strider mot kommunens regler, och får stöd av Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt och expert på kommunallagen. 

– Det är naturligtvis inte rimligt att man hittar på ett låtsasorgan och sätter sig i möten och tar ut arvoden för det. Det är inte rimligt och det är framför allt inte lagligt, säger han till tv-kanalen.

Arvoden och ersättningar ska i Österåkers kommun beslutas av kommunfullmäktige. Men några protokollförda beslut om att ge arvode till Alliansens interna möten finns inte, enligt Svt.

Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M), som har godkänt arvodena menar dock att Alliansen har följt kommunens regler. Hon är polisanmäld för korruption, bedrägeri och trolöshet mot huvudman, men säger till Svt att hon kommer att fortsätta med utbetalningarna:

– Eftersom att vi anser att vi följer de regelverk som gäller så kommer vi fortsätta.

Hanna Westerlund