Radar · Nyheter

Trump om Gretas arga tal: ”Ser glad ut”

Klimataktivisten Greta Thunberg på FN:s klimatmöte.

Många imponerades av klimataktivisten Greta Thunbergs tal på FN:s klimattoppmöte. USA:s president Donald Trump kommenterar hennes ilskna anförande med sarkasm.
”Hon verkar vara en väldigt glad ung flicka”, twittrar han.

Svenska Greta Thunberg har engagerat miljoner människor i kampen för ett bättre klimat och hennes känslosamma tal på FN:s klimattoppmöte lämnade få oberörda.

– Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord, sade Thunberg under talet som toppade medier världen över.

USA:s president Donald Trump kommenterar nu 16-åringens tal, där hon hade svårt att hålla tillbaka tårarna när hon läxade upp världens ledare.

”Hon verkar vara en väldigt glad ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid. Så härligt att se!”, twittrar presidenten och delar en video av hennes tal.

"Snackar skit om ett barn"

På några timmar hade presidentens tweet fått drygt 18 000 retweets, 70 000 gillamarkeringar och runt 19 000 kommentarer – där Trump både hyllas och kritiseras.

”Kom ihåg att det här är en fullvuxen 73-årig man som sitter på den mäktigaste posten i världen och snackar skit om ett barn”, skriver skådespelaren Brian Tyler Cohen.

Greta Thunberg har tidigare sagt att hon inte har något intresse av att träffa Trump. Deras vägar korsades ändå när Donald Trump anlände till FN:s toppmöte. Ett klipp, som först publicerades av Skynews , där Thunberg med bister min betraktar presidenten har spridits världen över och uppmärksammats av stora mediebolag som The Guardian , BBC och India Today.

Ygeman: Svårt att förstå

Trumps uttalande om Thunberg väcker uppmärksamhet även i Bryssel, där EU:s energiministrar möts för att diskutera hur man ska klara klimatförändringarna ur ett energiperspektiv.
– Jag har inte sett det (Trumps uttalande), men väldigt många människor i världen är imponerade av det Greta Thunberg har gjort och har väldigt svårt att förstå varför man skulle vilja ge sig på en 16-årig tjej som lyfter sin stämma för en bättre värld, säger Sveriges energiminister Anders Ygeman (S) på väg in till mötet i Bryssel.