Radar · Nyheter

M vill låta polisen anlita ordningsvakter

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Moderaterna vill låta polisen ta hjälp av 2 000 ordningsvakter. Partiet föreslår att en miljard kronor avsätts för åtgärden.

Moderatledaren Ulf Kristersson presenterade i dag förslag på rättsområdet ur partiets budgetmotion.

Ett är att ge polisen möjlighet och resurser att anlita 2 000 ordningsvakter. De skulle, enligt Kristersson, kunna användas för att öka tryggheten på gator och torg och i kommersiella lokaler.

– Polisen bör få anställa människor för att göra det som polisen själv inte uppfattar som allra mest prioriterat, säger M-ledaren.

Kräver lagändring

Han anser att ordningsvakter också bör kunna sköta vissa transporter för polisen, till exempel av berusade personer, eller personer som ska förhöras.

Förslaget kommer dock att kräva lag- och regeländringar. Kristersson pekar på att ordningsvakternas möjligheter att verka i större områden behöver utökas.

Han pekar också på att ordningsvakterna kommer att behöva utökad utbildning.

Kristersson bedömer ändå att polisen genom M-förslaget skulle kunna avlastas redan 2020 så att uppemot 2 000 poliser skulle kunna sättas in mot den grova brottsligheten.

En miljard

För att polisen ska ha råd att anlita ordningsvakterna så föreslår Moderaterna en miljard kronor i tillskott i budgeten för 2020.

– Det krävs mer omedelbara insatser för att bevisa att politiken menar allvar med att ta tillbaka kontrollen, säger Kristersson.

Han menar att satsningen på ordningsvakter åtminstone bör vara tillfällig i väntan på att antalet poliser blir fler.

Totalt föreslår Moderaterna i sin budgetmotion ett tillskott till polisen, utöver regeringens förslag, på 2,5 miljarder kronor. Den summan ska även räcka till att locka tillbaka poliser som slutat, till en lönesatsning på polisen och till en betald polisutbildning.