Radar · Nyheter

Demonstration för regnbågsflaggan

Ett hundratal personer samlades på Raoul Wallenbergs torg under torsdagkvällen, för att markera mot att Sölvesborgs kommunhus inte längre sätter upp regnbågsflaggan.

Hissa prideflaggan i Sölvesborg och alla andra kommuner, och stoppa alla samarbeten och politiska samtal med SD. Det krävde ett hundratal demonstranter i Stockholm under torsdagkvällen.

– Vi samlas här idag för att protestera mot normaliseringen av fascismen i Sverige. Moderaterna och Kristdemokraterna samarbetar allt mer med Sverigedemokraterna. Det är väldigt farligt, vilket inte minst beslutet från Sölvesborg är ett exempel på. När man förhandlar med fascister är inte ens prideflaggan längre självklar, säger Leo Calandrella Rudberg, vice ordförande i Fältbiologerna och demonstrationens arrangör.

Demonstrationen har sitt upphov i att SD i Sölvesborg drivit igenom att Regnbågsflaggan ska inte längre hissas på stadshuset. Kommunalrådet Louise Erixon (SD) har sagt att hon vill värna traditionell flaggning och kallat prideflaggan ”en politisk symbol” – ett beslut som har väckt starka reaktioner och är JO-anmält.

Beslutet drevs igenom tillsammans med koalitionspartierna M, KD och lokala Sölvesborg- och Listerpartiet. Det till trots har koalitionspartnern Moderaternas lokala gruppledare Kith Mårtensson i en intervju med TT däremot kallat prideflaggan för ett ”underbart signalement för ovillkorlig kärlek”.

Varför går demonstrationen till Moderaternas partikansli när det var SD som drev igenom beslutet att stoppa prideflaggan?

– Sverigedemokraterna hade vi inte förväntat oss nåt mer av, men Moderaterna har vi fortfarande hopp om, att de kan vända tillbaka till Reinfeldt-årens tydliga avståndstagande mot SD, säger Leo Calandrella Rudberg, som i lördags upp evenemanget på Facebook, där över 1 100 personer visat intresse.

"Det är viktigt att markera på alla nivåer, i alla städer
"Det är viktigt att markera på alla nivåer, i alla städer. På en bred front, en enad front", säger Bobby Kikumu, som demonstrerade mot Sölvesborgs beslut att inte tillåta regnbågsflaggan på kommunhuset. | Foto: Hanna Westerlund

På plats på Raoul Wallenbergs torg under torsdagen fanns representanter från Rädda barnens ungdomsförbund, Ungdom mot rasism, Grön ungdom, Ung vänster och Feministiskt initiativ.

Ett hundratal personer demonstrerade, däribland Bobby Kikumu:

– En flagga kan tyckas vara en liten grej. Men när vi ser att de här partierna närmar sig en ganska obehaglig populism och fascism, och att man normaliserar det – att det inte ses som konstigt att ta bort en flagga som är den starkaste symbolen för mänskliga rättigheter och för stolthet – då är det det otroligt viktigt att markera mot det, på alla nivåer, i alla städer.