Radar · Nyheter

Fler tekniker avgörande för att lösa gängmord

Att i ett tidigt skede använda polishundar har visat sig var en framgångsfaktor för polisens utredningsarbete.

Fler kriminaltekniker är en åtgärd som kan göra att fler brott kan lösas i ett tidigt skede när mord och mordförsök i gängmiljö utreds, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Forskare har gått igenom 340 utredningar från 2009 och en slutsats är att fler tekniker på plats i ett tidigt skede gör stor skillnad.

– Tre kriminaltekniker på brottsplatsundersökning eller fler är en framgångsfaktor. Hundsök snabbt på platsen är en faktor. Snabba dörrknackningar är en positiv faktor. Snabba husrannsakningar hos brottsoffret är en faktor. Så vi ser ett antal delar som har någon form av betydelse i det här, säger kriminalkommissarie Gunnar Appelgren, till radion.

I Stockholmsområdet är konfliktnivån mellan kriminella grupperingar hög, uppger polisen. Hittills i år har det skett 65 skjutningar, där 18 personer har skadats och 14 dödats. Och när det gäller misstänkta mord i gängmiljö är det bara omkring 20 procent som klaras upp. Det kan jämföras med andra spaningsmord där uppklarningsprocenten ligger på omkring 90.

– Vi har tittat på vad det är som gör att vi lyckas i utredningarna. Det återför vi nu till våra utredare och vi försöker också skapa de förutsättningarna för våra utredare så att de får möjligheten att lyckas. Forskningen är en viktig del för oss för att återkoppla, säger Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV