Radar · Nyheter

Dålig koll på försvunna barn

Hittills i år har 44 barn förts ut ur Sverige mot sin vilja.

Hittills i år har minst 44 barn förts ut ur Sverige mot sin vilja. Det visar nya siffror från den nationella stödlinjen för hedersförtryck, skriver Svenska dagbladet.

Mörkertalet kan dock vara stort – det finns nämligen ingen samlad statistik hos varken polisen, kommunerna eller socialtjänsten.

– Det är helt oacceptabelt att vi inte vet hur många som saknas. Det är politiker på lokal nivå som har det ansvaret och det måste de ta, säger Liberalernas partisekreterare Juno Blom, som länge arbetat mot hedersförtryck, till SvD.

Problemet har varit känt i över ett decennium. Redan 2009 visade till exempel en granskning av Sydsvenskan att skånska skolor varje år upptäckte minst 25 barn som gifts bort mot sin vilja.

Barnen som försvinner har oftast invandrade föräldrar och utsätts exempelvis för barnäktenskap, tvångsäktenskap eller uppfostringsresor för pojkar.

Den nationella stödlinjen drivs av region Östergötland och erbjuder råd och vägledning vid misstanke om att någon är utsatt för hedersrelaterat förtryck.