Energi

Tomma rum och möten i universitetets nya konsthall

Den nya konsthallen ligger i det underjordiska Manne Siegbahn-laboratoriet på Frescati.

Idag fredag invigs Stockholm universitets konsthall Accelerator i Manne Siegbahn-laboratoriet på Frescati. Först ut är konstnären Tino Sehgals verk This progress – som endast består av människors interaktioner.

I tomma underjordiska rum med medverkande som varierar med platsen tar Tino Sehgals This progress form. Utan egentlig form, då; verket är immateriellt och utgörs av de samtal och möten som uppstår mellan besökare och de av konstnären kallade ”tolkarna”. På Accelerator består de bland annat av forskare verksamma vid universitetet.

Konsthallens huvudsyfte är att visa konst som skapar samtal, gärna mellan människor som har olika intressen och åsikter, och mellan discipliner som annars inte möts, enligt Richard Julin, konstnärlig ledare för Accelerator:

– Det är vår ambition att genom samtidskonsten stimulera till dialog, och att Accelerators program som helhet ska bidra till ett mer öppet och empatiskt samhälle.

I en tid då vetenskap ifrågasätts behövs fler kanaler att förstå samtiden, tycker Astrid Söderbergh Widding, rektor vid Stockholms universitet, som vill att den nya konsthallen ska fungera som en plats för möten mellan människor:

– Universitetets roll i ett samhälle där motsättningarna skärps är att stå för den vetenskapligt baserade kunskapen, men också att erbjuda reflektion och nyansering. Här kan det konstnärliga språket bidra med en viktig, kompletterande dimension.

Konstnären Tino Sehgal föddes 1976 bor och arbetar i Berlin. This progress har tidigare visats på Guggenheim Museum i New York och Palais de Tokyo i Paris. På Accelerator visas verket 6 september–20 oktober.

Tino Sehgals konstnärskap kretsar kring hållbarhet och han ifrågasätter behovet av materiella resurser för att skapa konst
Tino Sehgals konstnärskap kretsar kring hållbarhet och han ifrågasätter behovet av materiella resurser för att skapa konst. I stället använder han sociala beteenden och ageranden. | Foto: Asad Reza
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV