Radar · Nyheter

Kortad arbetstid med full lön i Norrtälje

En robot hanterar ansökningar om försörjningsstöd i Norrtälje kommun, vilket ger socialsekreterare mer tid till personliga möten.

Socialkontoret i Norrtälje testar arbetstidsförkortning med bibehållen lön under två års tid. 

– Detta är en del i arbetet att bygga en modern socialtjänst. Idag arbetar vi med flera digitala lösningar och tar till exempel hjälp av robotar för att våra socialsekreterare ska få mer tid att träffa våra invånare. Nu vill vi ge våra medarbetare tid för återhämtning eftersom vi vet att det ger resultat, säger socialdirektör Annica Blomsten.

Den förkortade arbetstiden började gälla 2 september, och omfattar handläggare som arbetar med direkt socialt arbete inom områdena barn och unga, försörjning, arbetsmarknad och integration samt missbruk. 

Projektet ska pågå under två år, men kan avslutas i förtid om det visar sig att klienter upplever minskad service och tillgänglighet från socialkontorets handläggare.

Orsaken till arbetstidsförkortningen är att medarbetare upplevt en hög personalomsättning och stress i arbetsmiljön. 

– Vi har som mål att öka tillgängligheten för våra invånare. Det målet ska vi uppnå oavsett den förkortade arbetstiden och det innebär att vi kommer att fortsätta den utvecklingstakt vi redan har, säger Annica Blomsten.