Radar · Nyheter

Hackers ska göra techbranschen mer jämställd

Att delta i hackatonet i stadshuset är gratis och kräver ingen tidigare erfarenhet.

Till helgen bjuder Stockholms stad in till vad man hoppas ska bli världens största evenemang för kvinnliga hackers i stadshuset. Målet: mer pengar till kvinnors techbolag.

I fjol gick 93 procent av allt riskkapital i till bolag med enbart manliga grundare. Med syftet att få fler investeringar till start-up-bolag grundade av kvinnor är över 1000 kvinnor inbjudna till ”World’s largest hack for women” i Stockholms stadshus den 7–8 september.

– Var du än kommer ifrån, vilken sektor du än är verksam inom och vilka kunskaper du än bidrar med, om du delar våra värderingar om ett mer jämställt samhälle, anmäl dig till vår utmaning, säger Ariane Bucquet Pousette, projektledare på kommunens officiella näringslivsorganisation Invest Stockholm.

Kvinnor är underrepresenterade i techbranschen, men inte på ett sätt som kan förklara hela snedfördelningen av pengarna. Till exempel var andelen kvinnor som arbetade inom IT- och telekom i fjol 28 procent, och andelen kvinnliga chefer i samma bransch var 29 procent.

Samtidigt erfar 90 procent av techföretagen i Europa att team med större mångfald presterar bättre, enligt en rapport från Atomico.

Anna König Jerlmyr, finansborgarråd (M) i Stockholms stad väntar enligt ett pressmeddelande med spänning på de nya lösningarna.

– Det är fantastiskt att vi har världens största hackaton i stadshuset. Stockholm är en stad för innovation och företagande, att vi bjuder in till hackaton är helt i linje med stadens ambitioner att locka fler kvinnor till techsektorn, säger hon.