Radar · Nyheter

Wallström: Lång väg kvar till dialog i Jemen

Kroppar framför ruinerna av en byggnad i Dhamar-provinsen i sydvästra Jemen som bombades av den saudiskledda militäralliansen i söndags.

Misstron är fortsatt stor mellan regeringssidan och Huthirebellerna i Jemen, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S), på besök i regionen.
Läget kompliceras ytterligare av framryckningarna för separatiströrelsen STC i södra Jemen.

Wallström har inga positiva nyheter efter att ha träffat företrädare för den jemenitiska exilregeringen och dess allierade Saudiarabien.

– Det har bekräftats att det är en väldigt besvärlig situation, säger Wallström över telefon till TT.

– Inte minst efter vad vi sett i södra Jemen med ny luft under vingarna för separatisterna och tyvärr också nya stridigheter och dödsoffer.

Under helgen bombade den saudiskledda militäralliansen vad man beskriver som ett militärt mål i staden Dhamar i sydvästra Jemen. Enligt Huthirebellerna det sig dock om ett fängelse. Internationella rödakorskommitténs Jemen-sändebud Franz Rauchenstein uppskattar att över 100 personer dödats i attacken.

Stockholmsöverenskommelsen

Samtidigt har den senaste tiden ytterligare en front öppnats i Jemens redan komplexa krig. Detta i och med att en tredje part, separatiströrelsen STC som vill se ett självständigt Sydjemen, häromveckan tog kontroll över hamnstaden Aden.

– Det är tydligt att här måste fler grupper involveras om man ska kunna lösa den konflikt som finns i södra delen. Annars blir det ett inbördeskrig i inbördeskriget, säger Wallström.

Utrikesministern har också hunnit träffa FN:s särskilde Jemensändebud Martin Griffiths samt Jordaniens utrikesminister. De närmaste dagarna besöker hon Oman och Förenade arabemiraten. Hon träffar dock inte företrädare för Huthirebellerna, som anses stå Iran nära och som kämpar mot de jemenitiska regeringsstyrkorna.

Syftet med resan är att försöka trycka på för att få igång en politisk process och se till så att den sköra så kallade Stockholmsöverenskommelsen som slöts i Rimbo i december i fjol värnas.

"Finns en stor misstänksamhet"

Uppgörelsen har lett till viss nedtrappning kring den viktiga hamnstaden al-Hudaydah – men våldsamheterna har fortsatt på andra håll.

– Vi kände ju det här redan när parterna samlades i Sverige, att det finns en bristande tillit och stor misstänksamhet mot varandra. Och det är fortfarande väldigt märkbart och det är ju därför det också brister i genomförandet av Stockholmsöverenskommelsen. Så det är en lång väg kvar att gå för att få till stånd en uppriktig politisk dialog, säger Wallström.

TT: Är Stockholmsöverenskommelsen död?

– Nej, det är det ingen som påstår. Och man ska komma ihåg att den syftade till att förhindra att det blev ett stort anfall på al-Hudaydah. Det hade inneburit ett blodbad av ännu större magnitud. Och man har fått en FN-närvaro på marken och fått slut på en del av attackerna.

Utlovade pengar inte inkommit

Wallström betonar också den allvarliga humanitära situation som kriget, nu inne på sitt femte år, orsakat. Över två tredjedelar av befolkningen, drygt 24 miljoner människor, är i behov av humanitärt stöd eller skydd, enligt FN:s humanitära samordningsorgan Ocha. Tio miljoner människor står på randen till svält.

Under en givarkonferens i februari fick FN löften om drygt två och en halv miljard dollar för att bekämpa krisen. Saudiarabien och Förenade arabemiraten lovade tillsammans att stå för hälften av det totala beloppet.

Men ett halvår senare har knappt hälften av de utlovade summorna kommit in, enligt FN.

– Jag åker dels runt för att säga att alla måste hjälpa till med det humanitära, betala de pengar de lovat att betala. Och dels måste stridigheterna upphöra, säger Wallström.

Konflikten i Jemen

Jemen, ett av världens fattigaste länder, ligger på Arabiska halvön och är till ytan något större än Sverige. Landet bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990. Landet har en uppskattad befolkningsmängd på drygt 28 miljoner invånare.
Växande protester mot regimen i samband med Arabiska våren ledde 2011 till att president Ali Abdullah Saleh avgick. Landet klövs återigen, och fick två konkurrerande maktcentra, huvudstaden Sanaa och Sydjemens forna huvudstad Aden.
De shiamuslimska Huthirebellerna, lierade med Iran, tog kontroll över Sanaa 2014. Mot dem står en militärallians, ledd av Saudiarabien, som stödjer Salehs efterträdare president Abd Rabu Mansur Hadi. Styrkor lojala med den tidigare presidenten Ali Abdullah Saleh har slagits på Huthirebellernas sida. Men sedan Saleh öppnat för förhandlingar med Saudiarabien dödades han av Huthirebeller i december 2017. Situationen kompliceras av att lokala miliser, extremistgrupper och separatister verkar i landet.
Sedan den saudiskledda militäralliansen började flygbomba Huthirebellerna i mars 2015 beräknas över 10 000 människor ha dödats, många av dem civila, och miljontals har drivits på flykt. Dessutom har vägar, viktiga byggnader och många flygplatser skadats svårt. FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.
I december i fjol hölls fredssamtal mellan Huthirebellerna och regeringssidan på Johannesbergs slott norr om Stockholm. Det ledde till en överenskommelse om bland annat eldupphör i den viktiga hamnstaden al-Hudaydah och tillbakadragande av trupper. Men därefter har den sköra processen vacklat.
Källa: TT