Radar · Nyheter

Promenaden som ska få dig att greppa klimatförändringen

Svartmarkerade Stockholmsåsen sträcker sig från Arlanda till Södertörn och bildades när inlandsisen smälte.

Kan en guidad tur genom Stockholm få människor att förstå klimatkrisens magnitud? Det tror Bolincentret för klimatforskning, som skapat stadsvandringen ”Fyra grader varmare” för ändamålet.

En fyra grader varmare värld år 2100. Det är resultatet ifall vi fortsätter bränna fossila bränslen med oförminskad takt, enligt ett av FN:s klimatpanels scenarier.

– Syftet med vandringen i appen är att ge begreppet ”fyra grader” ett sammanhang. För att förklara hur mycket det är reser vi tillbaka 20 000 år då det senast var fyra grader kallare, vilket innebär att Stockholm var täckt av flera kilometer av is, säger Eva Gylfe, kommunikatör, Bolincentret för klimatforskning.

Tillsammans med Vetenskapens hus lanserar centret nu klimatvandringen ”Fyra grader varmare” i appen Tidsmaskinen för att beskriva klimatförändringarnas effekter. På en karta över Stockholm finns markerade stopp, där klimatvandraren får en beskrivning av platsen och dess koppling till klimatförändringar i form av text, ljudinspelning och quizfrågor.

Parker skyddar mot översvämning

Första delen av vandringen startar i Hagaparken och handlar om hur annorlunda Stockholm såg ut för fyra grader sedan. Lyssnaren passerar exempelvis ett stenblock som förts till skogen vid Brunnsviken med inlandsisen som täckte Stockholm för 20 000 år sedan. Efter omkring tre timmar avslutas vandringen vid Brunkebergstorg.

När vandringen jämför ett fyra grader kallare Stockholm med framtidens fyra grader varmare, finns det inte en risk utvecklingen tolkas som ”naturlig” eller oundviklig i stället för att något vi kan påverka?

– Upplägget är som det är för att förklara vilka naturliga klimatskillnader som kan ske och hur långsamt det vanligtvis går när människan inte är en del av förändringen, säger Eva Gylfe.

20 000 års temperaturförändring på 100 år, alltså.

Andra delen av vandringen går mellan Sergels torg och Berzelii park, beräknas ta två timmar och handlar om hur vi kan undvika en framtida ökning av temperaturen.

Vid sista stoppet kan klimatvandraren lära sig följande: ”För 100 år sedan var här vatten och utmed Hamngatan låg hamnen. […] I starten av denna vandring nämndes det att risken för skyfall ökar med den globala uppvärmningen. Parker och andra grönytor är viktiga då vatten kan infiltreras ner i marken i stället för att orsaka översvämningar av tunnelbana och källarlokaler.”

Ett fyra grader varmare Stockholm...

… innebär hot om mer extrema väderhändelser som kraftigare skyfall, höjda havsnivåer, att Mälaren svämmar över och kraftigare värmeböljor.
Fyra graders uppvärmning ingår i den forskarprognos som bygger på att utsläppen fortsätter att öka (RCP8,5). 
Den som vill gå klimatvandringen ”Fyra grader varmare” kommer åt den via appen Tidsmaskinen. 
Källa: Bolincentret och SMHI