Radar · Nyheter

V vill utesluta Amineh Kakabaveh

Amineh Kakabaveh.

Vänsterpartiet har inlett ett uteslutningsärende gällande riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh. Enligt partisekreteraren har hon allvarligt skadat förtroendet för partiet.
– Det här är låg nivå för ett socialistiskt parti, säger Kakabaveh till TT.

Enligt Aron Etzler har Amineh Kakabaveh inte deltagit i riksdagsarbetet på ett år. Hon står också för åsikter som V inte delar.

– Skälet är att hon ofta och allvarligt skadar förtroendet för partiet gentemot väljarna och mot sina kollegor, säger partisekreteraren Aron Etzler.

– Amineh har genom åren påstått många saker som inte stämmer, säger Aron Etzler på en pressträff.

Han ger flera exempel, bland annat att hon påstått att det skulle ha etablerats ett islamiskt kalifat i svenska förorter.

"Sprider fake news"

Etzler säger också att Kakabaveh förordar att alla religiösa symboler i skolan ska förbjudas, en åsikt som V inte stödjer.

– Hon sprider fake news, hon sprider en bild av Vänsterpartiet som inte är sann.

Konflikten med partiledningen har pågått länge, men är inte huvudskälet till att hon nu måste lämna partiet, enligt Etzler.

– Alla har ett ansvar. Jag har haft ett ansvar för att försöka förändra Aminehs beteende men det har inte gått.

Han anser att Kakabaveh bör lämna riksdagen, och inte bli kvar som partilös så kallad politisk vilde.

Beskedet av medier

Amineh Kakabaveh säger att hon inte känt till beslutet från verkställande utskottet, och fick reda på att hon uteslutits via medier.

– Aron påstår att han har försökt ringa mig, men han ljuger. Han ringde inte mig, han sms:ade när beslutet hade fattats. Jag har därför inte kunnat ta del av alla anklagelser mot mig, säger Amineh Kakabaveh till TT.

Hon ser sin uteslutning som ett tecken på att ledningen inte tål att bli kritiserade. Partiet beskriver hon som icke-demokratiskt, där ledningen går före medlemmarnas, väljarnas och riksdagsledamöternas beslut.

– Det finns en partikultur där man inte tål kritik. Kritiserar man ledningen blir det ett uteslutningsärende. De behandlar människor dåligt. Vad är det för ett parti egentligen?

– Jag vill inte vara en del av en vänsterrörelse som är en diktatur.

Planerade att lämna

Själv hade hon sedan tidigare planer på att lämna partiet, vilket hon senast i förra veckan berättade i en intervju vid inspelningen av SVT:s program Min Sanning.

Ledningen var ängslig för den kritik de skulle få av mig i programmet, och fick kalla fötter. De visste att jag kommer att hoppa av, och ville hinna utesluta mig innan.

Kakabaveh menar också att Vänsterpartiet länge varit ängsliga för att kritisera andra förtryckande religioner och utanförskap.

De frågor som jag driver i min organisation. Hedersfrågorna som jag satsat så hårt på i många år kommer jag att fortsätta driva, och jag ska förvalta det fina stödet jag har från medlemmar och väljare.

"Misslyckande för V"

Det tidigare kommunalrådet i Fagersta och riksdagsledamoten fram till 2017, Stig Henriksson, är besviken på partiledningen.

– Ett tragiskt beslut och ett misslyckande för partiet, säger han till TT.

– Det är alltid den starkaste parten som har störst ansvar i en konflikt.

– Partiledningen har inte lyckats ta vara på Aminehs kontaktnät, organiserande och agiterande. Hon har hela tiden möts med tveksamhet och ifrågasättande, säger han.

Ursprunget till konflikten anser han vara just bemötandet från partiet när Amineh Kakabaveh för flera år sedan tog upp hedersvåld.

– Partiet har i och för sig haft en klok uppfattning, men det har funnits uttalanden som har uppfattats som ett relativeriserande av hedersvåldet och en rädsla för att det ska missförstås. Det är det Amineh har reagerat på. Sen är hon kanske inte alltid den smidigaste personen, säger Stig Henriksson.

Konflikt med ledning

Kakabaveh har i flera års tid haft en konflikt med partiledningen bland annat i frågor som hedersvåld och hedersförtryck. Även för den rasistiska film som hon delade på Facebook, där somalier pekades ut som tjuvar och våldtäktsmän.

Kakabaveh har hävdat att hon trodde att filmen var från SVT, eftersom den var försedd med SVT-logga.

Kritiken mot henne från andra vänsterpartister fanns dock redan innan hon spred filmen. Hon anklagades för att sprida rykten om hedersvåldet i vissa förorter. Inför valet 2018 ville valberedningen i Storstockholm peta henne helt från riksdagslistan, men medlemmarna röstade in henne på listan igen.

Det är partistyrelsen som fattar beslutet om huruvida Amineh Kakabaveh ska uteslutats. Ett beslut som kan omprövas av kongressen.

Amineh Kakabaveh

Amineh Kakabaveh, född 1970, är och sedan 2018 vänsterpartistisk riksdagsledamot och suppleant i EU-nämnden. Hon var på åttonde plats på Vänsterpartiets riksdagslista i Stockholm, petades av valberedningen från listan, men röstades tillbaka av medlemmarna.
Hon har tidigare haft flera kommunala uppdrag, bland annat ledamot i Skärholmens stadsdelsnämnd och nämndeman i Svea hovrätt. Kakabaveh har arbetat som behandlare på behandlingshem för ungdomar, varit skolkurator och utredare i Skärholmen och Botkyrka kommun.
Kakabaveh har också arbetat mot hedersvåld och rasism, bland annat i rollen som grundare och ordförande av organisationen Varken hora eller kuvad, som jobbar mot hedersrelaterat våld och förtryck. Hon var också projektledare för att kartlägga ungdomars utsatthet för hedersproblematiken i Botkyrka kommun 2005-2007.
Amineh Kakabaveh har kritiserat partiet för att inte våga ta i frågor om hedersvåld och hedersförtryck av rädsla för att framstå som rasister. Hon bojkottade bland annat Vänsterpartiets kongress i februari.
2016 utsågs Amineh Kakabaveh till årets svensk av tidningen Fokus, bland annat för sitt arbete mot radikalisering, klan- och hedersförtryck. Kakabaveh är av kurdisk härkomst och stred som peshmerga-soldat i Irak och Iran innan hon kom till Sverige som flykting.
Källor: Riksdagen, TT:s arkiv