Radar · Nyheter

Inget hpv-vaccin till pojkar i Stockholm

Vaccin mot humant papillomvirus skyddar även pojkar.

Det blir ingen vaccinering mot humant papillomvirus (hpv) av pojkar i Stockholm. Det blir för dyrt, skriver Dagens Nyheter.
– Vi har ett tajt budgetutrymme för 2020, säger Ella Bohlin (KD), vårdutvecklingsregionråd i Stockholm, till tidningen.

Hpv är den vanligaste sexuellt överförbara infektionen i Sverige. Utöver kondylom kan den hos flickor orsaka livmoderhalscancer, medan viruset hos pojkar exempelvis kan orsaka anal- och peniscancer.

Sedan flera år tillbaka erbjuds flickor i Sverige vaccinering mot hpv. För två år sedan konstaterade Folkhälsomyndigheten att det även skulle vara samhällsekonomiskt lönsamt att också vaccinera pojkar. I våras lämnades frågan över till regeringen, men flera regioner – däribland Stockholm – uttryckte en vilja att erbjuda hpv-vaccin till pojkar och på så sätt förekomma regeringen vars beslut har dröjt.

Men nu har Region Stockholm räknat på saken och insett att den inte har råd. Enligt beräkningarna skulle kostnaden bli mellan 30 och 50 miljoner kronor.

– När jag såg de här siffrorna, så inser jag att det är väldigt mycket pengar. Vi har inte det budgetutrymmet just nu, säger Ella Bohlin (KD) till Dagens nyheter.