Radar · Nyheter

Nytt sprutbyte på Södermalm

Ett sprutbyteskit.

I veckan öppnade Sprutbytet Södermalm, där den som injicerar droger förutom rena kanyler kan få överdoshävare och rådgivning. 

– Det här är verksamhet som räddar liv och minskar smittspridning. Vi behöver se till att fler inte insjuknar och erbjuda missbrukare en väg tillbaka, säger Susanne Nordling (MP) politiskt ansvarig för beroendevården i Region Stockholm.

Sedan april 2013 finns en sprututbytesmottagning vid S:t Görans sjukhus, som under 2018 besöktes av 1828 personer. I torsdags öppnade en ny mottagning på  Maria Prästgårdsgata på Södermalm. 

– Med sprututbytet når vi människor som tidigare inte haft kontakt med beroendevården. Den nya sprututbytesmottagningen innebär en nödvändig förstärkning eftersom lokalerna vid Sankt Göran inte räcker till, säger Johan Franck, verksamhetschef vid Beroendecentrum Stockholm.

På mottagningen kan vuxna som injicerar droger byta sina sprutor och kanyler till nya för att skydda sig mot blodsmittor som hiv och hepatit. Besökare får även chans att träffa läkare, sjuksköterska, barnmorska, kurator och tandläkare, och kan få behandling mot hepatit C.

Sprutbytet Södermalm delar även ut det överdoshävande läkemedlet naloxon, som under ett och ett halvt år delats ut i Sverige och vid över 450 tillfällen använts mot opioidöverdoser.

Sedan juni i år finns även ett mobilt sprutbyte i länet, i form av en vårdbuss, som är det första i sitt slag i Sverige.

Läs mer: Attitydförändring i Stockholms beroendevård (artikel från juni 2019).