Radar · Nyheter

4 000 skolbarn ska testa veganskt

Gustav Johanssons veganska rätter ska nu smakas av 4000 elever i Stockholm.

Kan fördomarna mot veganskt försvinna om du bara får smaka maten? Det tror kokboksförfattaren Gustav Johansson som driver vegobloggen Jävligt gott. Nu ska 4000 elever i Stockholm få pröva ett par av hans rätter.

Vid två tillfällen i augusti kommer drygt hundra skolor och förskolor i Stockholmsområdet att servera vegansk mat till lunch. Ett antal elever och lärare ska därefter få tycka till om maten, som ett sätt att ta reda på vilka attityder skolungdomar har till växtbaserat, enligt Gustav Johansson:

– Många reagerar negativt när de hör ordet ”vegansk” utan ens har smakat sådan mat, och det finns även fördomar om att den inte är näringsmässigt bra.

En av rätterna kommer att vara inspirerad av laxpasta, men med havssmak från algbuljong.

Skälen till att skolorna ska testa växtbaserat är flera, menar Gustav Johansson. 

– Bra växtbaserad mat är billigare än bra animaliskt baserad mat. Det är också enklare att ta hänsyn till speciella kostval och allergier om maten från början är gluten- och laktosfri. En annan aspekt är klimatavtrycket som är betydligt lägre för vegansk mat. Det finns också en hälsoaspekt, även om den är lite mer komplex.

Attitydförändring kring veganskt

Vegantestet görs i samarbete med matleverantören Sandborgen och resultatet kommer att redovisas under branschdagarna Gastro summit på Stockholmsmässan i början av september, då även seminariedeltagare kommer få provsmaka samma rätter som skolbarnen fick testa. 

Gastro summit kallar sig Sveriges nya gastronomiska forum, och har enligt egen utsaga fokus på hållbarhet, innovation och hälsa. Skälet att delta i det veganska skolmatsförsöket är att man vill ligga i branschens framkant, enligt Daniel Fritzdorf, projektchef Gastro summit.

– Vi som arrangör har syftet att vara aktuella inom vår bransch och driva intressanta frågor, vilket detta definitivt är, säger han.

Daniel Fritzdorf tror att vi genomgår ett attitydskifte kring veganskt i samhället, som kommer att avspeglas i resultaten.

– Innan har veganskt ansetts som lite suspekt och näringsfattigt av vissa oroliga skolor som bekymrar sig om bland annat föräldrars uppfattning. Vi tror att detta har svängt till förmån för det veganska, vilket vi kommer att eventuellt få svar på från den enkla studien vi gör, säger han

Hur kommer resultatet följas upp? Blir det mer veganmat i skolorna?

– Det här är ett helt nytt event, men studien kommer följas upp beroende på vilka slutsatser vi kan dra.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV