Radar · Nyheter

Tiotusentals deltar i Hongkongprotest

Demonstranter visar sin solidaritet med en kvinnlig demonstrant, som fått en projektil i ögat, genom att sätta en lapp för sitt ena öga.

Många Hongkongbor sluter upp på gatorna i nya demonstrationer mot det politiska styret och polisen. Förhoppningen är att protesterna ska visa att demokratirörelsen har ett brett stöd bland stadens invånare.

Bilderna från Victoria Park i centrala Hongkong från söndagen känns igen. Tusentals demonstranter trotsar vädret och bildar med sina paraplyer ett färgglatt hav. Men veckans protestyttringar har annars kännetecknats av en allt mer upptrissad stämning mellan demonstranter och polisen.

Förra helgen fick en kvinna en projektil i ögat och riskerar att bli av med synen. Händelsen har spätt på ilskan mot polisen, som anklagas för övervåld. Demonstranter har visat sin solidaritet med kvinnan genom att bära lappar eller ögonbindlar för sitt ena öga.

Intensifiera hot

Men de har också slagit tillbaka mot polisens våld. Demonstranternas svar i veckan, då en civilklädd polis och en reporter från Fastlandskina utsattes för demonstranternas vrede på Hongkongs internationella flygplats, verkar dock ha ett pris.

Bedömare beskriver hur det finns en tvekan inför att visa sitt stöd för proteströrelsen efter den våldsamma incidenten. Uppslutningen under dagen väntas ge en fingervisning om så är fallet.

Om våldsamheter bryter ut skulle det däremot kunna intensifiera hoten från Fastlandskina om ett militärt ingripande. Uppgifter från tidigare i veckan tyder på att kinesiska trupper befinner sig i staden Shenzhen, nära gränsen till Hongkong.

Lagförslag på is

Bland arrangemangen under söndagen fanns en demonstration som utlysts av organisationen Civil human rights front, som anordnade en miljonhövdad protestmarsch i början av juni. Demonstrationen äger rum i Causeway bay, mitt i stadens myllrande shoppingkvarter.

Hongkongs proteströrelse, som nu är inne på sin elfte vecka, blommade upp som en konsekvens av ett kritiserat lagförslag som skulle göra det möjligt att lämna ut misstänkta brottslingar till Fastlandskina.

Trots att lagförslaget lagts på is har demonstrationerna fortsatt som en protest mot vad många Hongkongbor ser som en urholkning av stadens relativa självständighet.

Protesterna i Hongkong

De pågående protesterna inleddes den 31 mars för att stoppa ett lagförslag som tillåter utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina.
Demonstranterna lyckades få Hongkongs regering att lägga förslaget på hyllan. Parallellt med att demonstranternas krav på ökad demokrati har vuxit, har även våldet mellan demonstranter och polis tilltagit.
Senare har protesterna varit mer omfattande än tidigare. Demonstranter har blockerat tåg och vägar, flyg har ställts in och en generalstrejk utlysts. Polisstationer har också omringats och attackerats.
Myndigheterna har svarat med tårgas, gummikulor och gripanden. Peking å sin sida har svarat genom skarpa varningar till demonstranterna samt de makter de anser driva på rörelsen.
Under senare år har protester brutit ut i Hongkong vid flera tillfällen. 2013 initierades den så kallade occupyrörelsen, som genom civil olydnad krävde ett mer demokratiskt valsystem.
Som en följd av den föddes paraplyrörelsen 2014, då hundratusentals människor demonstrerade för fria val och demokrati. Detta sedan fastlandsregeringen beslutat att införa en särskild valberedning som fick rätt att avgöra vilka kandidater som får ställa upp i val.
Paraplyrörelsen övergick i våldsamma protester och flera av rörelsens ledare sattes senare i fängelse. Valberedningen infördes trots protesterna.
Källor: AFP, Utrikespolitiska institutet med flera