Lidingö kommuns moderatledda majoritet och övriga kommunfullmäktige är oeniga inför höstens omröstning om att som första kommun i länet förbjuda tiggeri. Stockholms stadsmission kritiserar nu förslaget.
Efter den så kallade Vellingedomen i Högsta förvaltningsdomstolen i december 2018 har fler kommuner börjat använda lokala föreskrifter för att stoppa tiggare utan att de orsakat några ordningsproblem.
Nu kan Lidingö bli den sjunde kommunen i landet som förbjuder tiggeri eller kräver tillstånd för verksamheten. Kommunstyrelsen röstade igenom förslaget i juni i år, med argumentet att det skulle öka tryggheten. För att träda i kraft måste tiggeriförbudet klubbas i kommunfullmäktige senare i höst.
Men både den moderatledda majoriteten och fullmäktige är splittrade inför höstens omröstning. Från majoritetens sida röstade Liberalerna mot ett förbud. Enligt Dagens nyheter har ja-sidan för närvarande 26 mandat, och nej-sidan 25.
Och planerna om tiggeriförbud får nu kritik från Stockholms stadsmission.
– Lidingö ägnar mycket politisk tid till tiggeriförbudet som handlar om ett ytterst fåtal personer på Lidingö. Det är tydligt att kommunen driver igenom tiggeriförbudet för att vinna politiska poäng på att visa sig handlingskraftig i fråga om ordning och reda, säger Marika Markovits, direktor för Stockholms stadsmission till Dagens nyheter.
Enligt tidningen rör det sig om ungefär tio personer som tigger på Lidingö, och ingen av dem bor i kommunen. En av dem är 27-åriga Nicoleta, som oroar sig för förbudet.
– Då vet jag inte vad vi gör. Vi har inga jobb i Rumänien, min man och jag har inte tillräckligt med utbildning för att söka jobb här, bara sju år i skolan, säger hon till Dagens nyheter.
Tiggeri kan förbjudas...
… på följande platser i Lidingö kommun:
Rudboda torg
Källängstorget på Näset
Lidingö centrum
Torsviks torg
Baggeby torg
Larsbergs centrum inkl. ICA Kvantum
Området i Högsätra vid Willys och Max
Skärsätra torg
Breviks centrum
Området i Käppala vid ICA Supermarket