Zoom

Odlingsfestival med politiska förtecken

Hajra Lemes visar sina bosniska grönsaker på lotten i Lilla Rinkeby.

Odling är politik, enligt Lena Israelsson, initiativtagare till trädgårdsfestivalen Orten odlar, som går av stapeln i Nydalsparken i Tensta på lördag. Där kan du träffa kolonister, gå på marknad och delta i folkbildning om odling.

– Kärleken till ortens odlingslotter föddes under mina efterforskningar inom odling. Det förde mig till Järva på jakt efter nya fröer och grödor. Jag blev alldeles paff över den artrikedom och innovation som mötte mig där, säger Lena Israelsson, odlare och författare.

I 20 år har hon åkt runt till koloniföreningar i hela Stockholm för att inspireras och hämta kunskap från andra odlare. Nu är hon tillsammans med kolonisten Katja Jassey initiativtagare till festivalen.

Nydalsparken är trädgårdsfestens hjärta men det händer också mycket i tre av Järvaföreningarna:  Tensta fritidsträdgårdar, Lilla Rinkeby och Ärvinge. Där utlovas möjlighet att få kika in i dagstugor och pergolor, att se varianter av grillar och rökar och få smaka på till exempel nykokt te.

Lena Israelsson ser odling som mer än en hobby
Lena Israelsson ser odling som mer än en hobby. | Foto (beskuret): Malin Hoelstad/TT

"Är du lottlös?"

”Är du lottlös? Passa då på att ta reda på hur du kan skaffa dig en lott.” Så står det i festivalinbjudan.

– Vi vill utöver sprida kunskap om odling att fler koloniområden skapas. Inga nya koloniområden har avsatts sedan Årsta för 18 år sedan och de befintliga har naggats i kanten. Sedan dess har befolkningen, liksom intresset, ökat betydligt och köerna till kolonilotter och -trädgårdar är nu mellan ett par till 20 år! säger Lena Israelsson.

Odling är politik och oberoende av marknadskrafterna,  menar Lena Israelsson. Kolonistnätverket Peppar och pumpa beskriver att de ”älskar kolonitanken, vill att fler områden ska skapas och vill stoppa rivningar av områden och lotter”.

– Odling är större än en hobby, det är ett samhällsintresse. Lotter inspirerar oss att odla och till självförsörjning samt är viktiga för miljön och biologisk mångfald. Det finns inga platser som är så rika på insekter och växter som kolonier, säger Israelsson.

Hon vill att fler koloniområden skapas, fridlyses och att dagstugor tillåts, och efterfrågar också att kommuner blir bättre på stötta koloniverksamheter eftersom de liksom idrottsföreningar ger många positiva samhällseffekter.

–  Projektet Orten odlar har fått mig att inse  att odlingslotterna i förorten betyder så mycket mer än just odling. Om jag frågar: vad betyder lotten för dig, får jag ofta svaren gemenskap och hälsa. Egenodlad mat är en självklar vinst, säger hon.

I hela Stockholm finns ungefär 7 000 kolonilotter.

– Det finns ett behov hos människor att ha en egen, liten plats på jorden, säger Lena Israelsson.

 "Smaka på livet på lotten!" Det skriver arrangören i inbjudan
 "Smaka på livet på lotten!" Det skriver arrangören i inbjudan. | Foto: Lena Israelsson

Folkbildning

Att lära sig om odlingsmetoder, växter och mat från andra länder inspirerar, betonar hon. I Lilla Rinkeby, ett av de tre områden som stockholmarna kan besöka, finns cirka 60 nationaliteter bland de 148 kolonilotterna.

Lena Israelsson berättar om mötet med Hajra och Ejub Lemes som flydde från Bosnien efter Srebrenicamassakern 1995 där drygt 8 000 bosniaker mördades. Hajra förlorade 37 släktingar varav fyra bröder och sin pappa.

– När jag frågade: Vad betyder lotten tårades hennes ögon. ”Lotten gav oss livet tillbaka”, svarade hon. Då kunde de börja på nytt och göra vad som var normalt när det var fred i Bosnien, odla grönsaker och samlas med släkt och bekanta, säger hon.

Hon beskriver familjen Lemes kolonilott som ett grönt vardagsrum utan väggar och där odlas bland annat bifftomater och bönor.

– Odling kan bryta isoleringen om du bor i en lägenhet i Tensta och har en positiv inverkan om du till exempel har drabbats av psykisk ohälsa, säger Lena Israelsson.

Peppar och pumpa samarbetar med ett tiotal koloniföreningar i Järvaområdet, Tensta konsthall och Studiefrämjandet om festivalen och får stöd från Svenska bostäder och Lush.

– Det blir en dag fylld med folkbildning när den är som bäst. Lyssna på föreläsningar med bland andra Stefan Sundström, entusiastisk odlare, författare och musiker. Bli din egen fröproducent och skapa den bästa jorden för din odling. Totalt bjuds på ett femtiotal olika programpunkter, här finns något för alla, säger Helene Ermerud, projektansvarig på Studiefrämjandet Stockholms län.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV