Radar · Nyheter

Kronofogden kritiserar konkursförvaltare

I en skrivelse varnar Kronofogden för en konkursförvaltare som är verksam i Stockholm och Uppsala.

Kronofogden kritiserar i skarpa ordalag en konkursförvaltare, verksam i Uppsala och Stockholm. Enligt Kronofogden har konkursförvaltaren ifråga, en man i 50-årsåldern, ”bortsett från klara varningssignaler om ekonomisk brottslighet”, skriver Upsala nya tidning.

Enligt myndighetens utredning har en återkommande grupp personer satt i system att försätta bolag i konkurs. Därefter begär personkretsen tingsrätten att utse den aktuelle mannen som konkursförvaltare.

På så sätt, hävdar Kronofogden, har de inblandade systematiskt missbrukat lönegarantin, det vill säga den lön som staten i vissa fall betalar ut till anställda som förlorat jobbet vid en konkurs.

Misstankar om att personer anställts enbart för att komma åt lönegarantin finns. I en skrivelse varnar nu Kronofogden tingsrätterna i Stockholms län för att ge mannen fler uppdrag.

Att Kronofogden går ut med så allvarlig kritik mot en konkursförvaltare är ovanligt.

– Jag har inte stött på något liknande fall tidigare, säger Karin Kussak, chefsrådman vid Uppsala tingsrätt, till tidningen.

Den aktuelle konkursförvaltarens juridiska ombud, Olle Kullinger, avfärdar dock påståendena som ”insinuationer”. Enligt honom har Kronofogden inte tagit upp några omständigheter som innebär att hans klient blivit gynnad i dessa konkurser.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV