Radar · Nyheter

Stort engagemang för övermålat graffitiverk

Delvis övermålade verket Highway i Rågsved centrum.

Frivilliga Rågsvedsbor arbetade under veckan mot klockan för att rädda graffitimålningen Highway, som målades över av misstag i tisdags morse.

För trettio år sedan fick de unga graffitikonstnärerna Still heavens only force i uppdrag att måla fritidsgårdens vägg i Rågsved centrum. Ett då unikt projekt – lagliga väggar fanns i princip inte – som idag är ett av världens äldsta graffitiverk.

Men i tisdags målade en nyanställd på Rågsved fastighets AB av misstag över ungefär halva väggen med blå färg, i tron att det skulle klottersaneras, något som Mitti var först att rapportera om.

Under tisdagskvällen och under veckan har frivilliga målare och graffitikonstnärer tagit sig till platsen för att rädda vad som räddas kan av de övermålade delarna. Bland annat har med potatismjöl, ammoniak och t-sprit använts. Idag kan delar av det ursprungliga verket skönjas under den blå färgen.

Under torsdagen uppgav graffitimålaren Mårten Bergman för Stockholmdirekt att de frivilliga fått avsluta tvättningen:

– Nu har vi kommit fram till att det inte är någon idé att tvätta längre, eftersom färgen har härdat så pass mycket. Nästa steg är att börja jobba på att få konsultering av konservatorer om vilken som är den bästa lösningen.

För att bekosta restaureringen hoppas han på att kunna söka pengar genom Riksantikvarieämbetet.

– Om inte annat kan vi ju dra igång en festival, där vi kan samla in pengar. Det här kan bli en stiftelse för bevarandet av graffiti som kulturarv! säger Mårten Bergman till Stockholmdirekt.

André Almqvist, en av skaparna bakom graffitiverket, säger till tidningen Mitti att han är påverkad av engagemanget:

– Jag är jätterörd, folk har i princip slitit rollern ur handen på den här killen. Jag får samma känsla som när jag tänker på almarna i Kungsträdgården, att människor tar egna beslut och inte håller sig till vad ägare eller staden säger.