Radar · Nyheter

Så trappar du ner på alkoholen efter sommaren

 Kvinna dricker ett glas rödvin.

Sommar, sol – och alkohol. För många av oss i betydligt större mängder än under resten av året. Men hur vet man att det blivit för mycket rosé under semestern? Och hur lyckas man hålla alkoholkonsumtionen mer konstant under året?

Anders Hammarberg, psykoterapeut och alkoholforskare vid Karolinska institutet, märker att fler söker hjälp för alkoholmissbruk i september och januari än under resten av året. Att vi dricker mer under sommarsemestern och storhelgerna är ingen nyhet. Men vad är egentligen för mycket?

Tidigare har riktlinjerna för riskbruk av alkohol legat på 14 glas i veckan för män och 9 för kvinnor. Men nu kommer nivåerna att justeras till tio glas för båda könen för att harmoniera med andra länders riktlinjer, berättar Hammarberg.

– Det är en varningssignal om har man legat på en konsumtion på över tio glas i veckan under sommaren, och sedan märker att det är svårt att komma ur semesterbeteendet. Det är något vi märker i vården, att man fortsätter att dricka som man gjort under sommaren trots att vardagen kommit i gång.

Halkar tillbaka

Att hitta tillbaka till ett mer hållbart drickande är inte en helt okomplicerad process för många. Att helt enkelt ta en ”vit” vecka eller månad där man avstår helt från alkohol är vanligt, men inte alltid en långsiktig lösning.

– Jag skulle säga att det ofta tyvärr blir lite för svart eller vitt. Det är bättre och mer konstruktivt att tänka hur man kan hitta en alkoholkonsumtion som är hållbar över tid. Inget fel i en vit period, men dricker man som tusan i några månader och sedan avstår helt så kan det hända att man lätt halkar tillbaka i de gamla vanorna, säger Hammarberg.

Han har länge jobbat med två metoder som han menar har hjälpt många.

– Det ena är att sätta upp ett tydligt mål. Vi brukar prata om ett ”smart mål” som är specifikt, mätbart och som man känner att man skulle må bra av. Det ska vara realistiskt och tidsbundet, att man sätter en ram runt drickandet. Sätt dig ner och tänk: vad skulle jag må bra av?

Ögonöppnare

Den andra metoden handlar om att skaffa sig insikt om hur det egna drickandet faktiskt ser ut. Många är omedvetna om hur mycket man egentligen dricker, säger Hammarberg.

– Många blir väldigt hjälpta av de nya alkoholfria alternativen. De har blivit väldigt bra och upplevs som fullgoda alternativ som funkar väldigt bra socialt. Det blir naturligt på ett annat sätt än att välja att dricka vatten när de andra dricker alkohol.

– I många fall skulle jag säga att de här två metoderna är tillräckliga för att få konsumtionen mer stabil över året.

Andra tips är att planera in aktiviteter som inte är alkoholrelaterade – kanske träffa vännen för en eftermiddagsfika i stället för middag och öl – och att försöka varva ölen och vinet med alkoholfria drycker.

– Många blir väldigt hjälpta av de nya alkoholfria alternativen. De har blivit väldigt bra och upplevs som fullgoda alternativ som funkar väldigt bra socialt. Det blir naturligt på ett annat sätt än att välja att dricka vatten när de andra dricker alkohol.

Fem tips för ett mer hållbart drickande

Anders Hammarberg, psykoterapeut och alkoholforskare som tillsammans med Karin Romberg skrivit boken ”För mycket för ofta” om metoder för måttligt drickande, tipsar om följande:
Ät innan du dricker. Då förskjuts oftast tidspunkten för när du börjar dricka, och med mat i magen blir du ofta nöjd snabbare.
Försök dricka långsammare. Bestäm hur länge ölen ska räcka – en tumregel kan vara att en öl ska kunna räcka en timme.
Drick färre dagar i veckan. Försök under de vita dagarna att hitta på andra aktiviteter som du mår bra av, i stället för att sitta hemma.
Kom i gång med fysisk aktivitet. Det är något som för många faller bort under perioder med tilltagande alkoholkonsumtion, och att hitta tillbaka till träningen kan vara ett sätt att minska drickandet.
Varva med vatten och alkoholfria alternativ.

Tecken på alkoholberoende

Om tre eller fler av följande påståenden stämmer in på dig räknas du som alkoholberoende enligt sjukvården:
Du känner ett starkt begär efter alkohol.
Du dricker mer alkohol och dricker under längre tid än vad du hade tänkt dig.
Du har misslyckats med att minska drickandet.
Du ger drickandet en central roll, ofta på bekostnad av annat som du tycker är viktigt.
Du måste dricka mer alkohol än tidigare för att bli berusad.
Du mår dåligt när du inte får alkohol och får så kallade abstinensbesvär, som exempelvis skakningar, illamående eller sömnsvårigheter.
Alkoholberoende kan också orsaka en mängd skador och sjukdomar i kroppen som kan ge ytterligare symtom.
Källa: 1177 Vårdguiden

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV