Energi

”Reflektera över livsmålen”

Att bestiga Kilimanjaro står på mångas att göra- eller önskelista.

Springa ett maraton, se Machu Picchu eller simma med delfiner. Att ha en ”bucket list” över saker man vill göra i livet är bra och motiverande. Men se upp med orealistiska förväntningar och tomma statusmarkörer, säger psykologen.

Att ha en så kallad bucket list, en mental lista för saker vi vill hinna med under vår stund på jorden, är vanligt. Uttrycket kommer från engelskans ”kick the bucket” – att sparka undan hinken – en omskrivning för att dö. Det är en rolig tankelek att ägna sig åt bland vänner och ett kul samtalsämne med en okänd bordsgranne på festen. Men är det ett bra förhållningssätt? Kan det skapa ångest och ett missnöje över vardagen?

– Jag tror absolut att det kan vara bra med tydliga mål. Det kan fungera som en inspiration och hjälpa en att fokusera, säger Fredrik Sandin, legitimerad psykolog och vd på psykologiföretaget Ahum.

Går det trender i drömmar? Att hoppa bungy jump fanns på mångas bucket list för något decennium sedan
Går det trender i drömmar? Att hoppa bungy jump fanns på mångas bucket list för något decennium sedan. | Foto: Igor Koptili/Shutterstock

Nyttigt med målbilder

Han arbetar mycket med positiv psykologi, där man koncentrerar sig på vad som skapar välbefinnande i livet. Han möter många idrottare och företagsledare i sitt arbete.

– Bland dem är det vanligt med högt uppsatta mål. Ibland är de nästan orealistiska, som att vinna ett OS-guld eller bli ekonomiskt oberoende.
Att sikta så högt kan vara knepigt. Risken att misslyckas är stor och det kan bli knäckande att aldrig uppnå sin dröm.

– Samtidigt måste man sätta mål för att lyckas. Men det är klokt att även jobba med delmål för att få tillfredsställelse på vägen. Vi människor har ett stort behov av att känna att vi bemästrar saker, säger Fredrik Sandin.

Att ha nära relationer hamnar högst upp när människor listar vad som gör dem lyckliga, enligt Fredrik Sandin. Och han understryker att det är klokt att lägga tyngdpunkten på meningsfulla saker. Att listan inte fylls av ytliga statusmarkörer som mest handlar om att imponera på andra, snarare än det som ger tillfredsställelse på sikt och syftar till personlig utveckling.

– Forskningen visar att de som tycker sig ha meningsfulla liv oftare har mål som involverar att göra nytta för andra människor eller samhället i stället för att bara uppnå personlig vinning.

En balans mellan lättsamma grejer och allvarligare livsmål är att föredra.

Att ha nära relationer hamnar högst upp när människor listar vad som gör dem lyckliga
Att ha nära relationer hamnar högst upp när människor listar vad som gör dem lyckliga. ”Mål som är tydliga är lättare att bocka av. Att ha 'bra förälder' som mål är svårare att utvärdera”, säger psykologen Fredrik Sandin. | Foto: Johan Nilsson/TT

Sporrande

En som har flera listor är resebloggaren och fotografen Alex Waltner.

– För mig fungerar det bra. Jag gjorde min första bucket list för ungefär fem år sedan i samband med att jag började resa mera. Det började som en sammanställning över länder och platser jag ville besöka, säger han.

Den fungerade både som en minnesanteckning och som motivation. Det var lite skoj att bocka av grejer.

– Men det får inte bli huvudsyftet. Att man är närvarande och tar in det som händer och de människor man träffar är det viktigaste. Inte att stressa till olika ställen bara för att ”ha gjort det”.

– Jag gillar att testa olika maträtter eller lokala sedvänjor. Att skriva upp dem på listan fördjupar upplevelsen samtidigt som det i vissa fall blir något att minnas.

Som den gången i Vietnam när Alex och hans sällskap trodde att de beställde kycklingsallad på en restaurang men till sin förvåning – och fasa – fick en rejäl portion med kycklingfötter serverad.

– Men då kunde man ju bocka av det från listan, skrattar Alex.

Fredrik Sandin är psykolog
Fredrik Sandin är psykolog. Han tror att en bucket list kan vara positiv. ”Den kan hjälpa dig att lyfta blicken från vardagen och se vad som verkligen gör dig lycklig.” | Foto: Per-Erik Berglund

Ingen tävling

Hans listor är offentliga och han skriver om dem på sin blogg Swedish nomad. Det största målet är att besöka alla kontinenter.

– Jag har Sydamerika, Oceanien och Antarktis kvar.

I dagarna lämnar han Cypern för att bege sig till Bukarest i Rumänien, ett av de sista länderna i Europa som han inte har varit i.

– Att lära mig flytande spanska står också högt uppe på min lista. Just nu kan jag konversera hyfsat, så det är inte ett orimligt mål.

Livets att göra-lista

Uttrycket ”bucket list” kommer från det engelska slanguttrycket för att dö – ”kick the bucket”. En bucket list är en samling mål, drömmar och önskningar som man vill uppnå under sin livstid.
Fördelar med en bucket list
+ Att verkligen besvara frågan om vad som är viktigt i livet.
+ Få syn på det som gör en lycklig.
+ Att påminna sig om att tiden vi har är begränsad.
+ Få ögonblick att både se fram emot och att minnas.
+ Få hållpunkter i berättelsen om sitt liv.
Nackdelar
+ För orealistiska mål blir stressande och man känner sig misslyckad.
+ Att bocka av blir viktigare än upplevelsen i sig.
+ Målen kan bli tomma och ytliga statusmarkörer.
+ Ett kick-beteende triggas.
Källor: Fredrik Sandin, leg. psykolog, Sydsvenskan, Hälsa.se

Så sätter du ihop en egen lista

Här är några frågor som kan vara till hjälp om du vill sätta ihop en egen lista:
1. Vad vill du göra, skapa och njuta av innan du blir för gammal? 
2. Vad har du drömt om? 
3. Vad vill du ha ut av ditt liv? 
4. Vad vill du göra innan det är för sent? 
5. Vem vill du bli och vad vill du uppleva? 
På sajten bucketlist.org kan man lägga upp sin egen lista eller kolla in andras.
Källa: Boken Min Bucket List – Allt jag ska göra innan de släcker lyset av Stefan Ekberg.

Bok- och filmtips

101 saker du ska göra innan du dör av Richard Hornes från 2005 blev en stor succé. Rolig läsning som kan ge inspiration. Även om vissa saker som att hoppa bungyjump och köra en bil så fort det går, känns lite daterade.
Filmen Nu eller aldrig (The Bucket List i originaltitel), med Jack Nicholson och Morgan Freeman kom 2007. Två personer med vitt skilda bakgrunder har lungcancer och inte långt kvar att leva. Tillsammans maximerar de sin sista tid genom att köra motorcykel på kinesiska muren och besöka Taj Mahal.