Radar · Nyheter

Radioaktiv jod i norsk luft efter rysk olycka

I Svanhovd i norra Norge har mycket små halter av radioaktiv jod upptäckts.

Norges strålskyddsmyndighet DSA analyserar mycket små mängder av radioaktiv jod som fångats in i luften norra Norge. Fynden gjordes dagarna efter en dödlig explosion vid en testanläggning i ryska Archangelsk.

Fem personer omkom i olyckan. Samtliga var anställda på det statliga kärnkraftsorganet Rosatom, som uppgav att testet involverade radioaktiva isotoper.

Olyckan inträffade den 8 augusti och proven samlades in i Svanhovd på gränsen till Ryssland dagarna efter, mellan 9 och 12 augusti.

”För tillfället är det inte möjligt att slå fast om jod-upptäckten är kopplad till olyckan i Archangelsk förra veckan. DSA fortsätter med mer omfattande prover och analyser”, säger DSA.

Strålningsnivåerna i grannstaden Severodvinsk steg kraftigt efter explosionen förra veckan och enligt Rysslands statliga väderinstitut Rosgidromet registrerades nivåer upp till 16 gånger det normala.

I Sverige har ingen strålning över det normala uppmätts, varken vid Forsmarks kärnkraftverk eller vid Strålsäkerhetsmyndighetens mätstationer – varav en finns i Umeå.

I Svanhovd i norra Norge har mycket små halter av radioaktiv jod upptäckts. Olyckan inträffade på en havsplattform utanför en militär testanläggning intill staden Archangelsk.