Radar · Nyheter

Ocean viking begär säker hamn

Efter fyra räddningsinsatser under lika många dagar sätter Ocean Viking nu kurs mot norr.

Efter att ha undsatt 356 migranter under fyra dagar på Medelhavet styr nu Ocean viking norrut – trots att både Italien och Malta nekat räddningsfartyget att gå i hamn.
– Flera av dem behöver psykologhjälp och sjukvård, säger Läkare utan gränsers projektkoordinator Jay Berger som befinner sig ombord.

Med 356 migranter ombord satte norskregistrerade Ocean Viking på tisdagen kurs norrut.

– De behöver få gå i land på en säker plats i enlighet med internationell lag, säger Jay Berger.

Samtidigt riktades en formell begäran till Italien och Malta om att erbjuda en säker hamn för landstigning. Något som, trots att hjälporganisationerna Läkare utan gränser och SOS méditerranée hävdar att det är en skyldighet, tidigare avvisats av bägge länderna.

Föll i vattnet

Under fyra dagar genomförde Ocean viking lika många sjöräddningsinsatser. Den sista i raden, när 105 migranter under måndagen undsattes, blev oönskat dramatisk.

– Efter att vi hade distribuerat flytvästarna började en del av deras gummiflotte att snabbt tömmas på luft och flera människor ramlade i vattnet. Lyckligtvis hade de redan flytvästarna på sig och räddningsbåtarna kunde hjälpa dem ombord, säger Jay Berger.

Samtliga räddningsinsatser genomfördes utanför Libyen. En majoritet av de undsatta har vittnat om att de utsatts för antingen godtyckliga fängslanden, utpressning, tortyr eller tvingats arbeta under slavlika förhållanden.

– De säger att de förstår risken de tar genom att försöka korsa Medelhavet i en gummiflotte och kanske dö på resan, men det ger dem åtminstone en chans. Om de stannar i Libyen har de ingen chans alls. Historierna är desamma från varje person jag pratar med och att ingenting görs för att skydda de här människorna är bara totalt skamligt, säger Jay Berger.

Ovisst öde

Vilket öde som nu väntar de män, kvinnor och barn som undsatts av Ocean Viking är – i ett Europa där flyktingfrågor utvecklats till politiskt sprängstoff – alltjämt ovisst. Men de är vid liv.

Och det är enligt Jay Berger en god början.

– Jag pratade med en ung man från vår andra räddning. Han berättade att efter fyra dagar till havs, i en fullständigt sjöoduglig gummiflotte, så brydde han sig inte längre om han levde eller dog. Men så fort han insåg att han blivit räddad, att han var i säkerhet ombord på vårt fartyg, så kom hoppet om livet tillbaka. Han kunde fortsätta drömma.

Ocean viking

Den 21 juli meddelade hjälporganisationerna Läkare utan gränser och SOS méditerranée att de skulle återuppta sina sjöräddningsinsatser på Medelhavet.
Från den 9 till den 12 augusti undsattes sammanlagt 356 migranter i fyra separata räddningsinsatser utanför Libyens kust. En stor andel av de undsatta är sudanesiska medborgare.
Av de undsatta är 103 under 18 år. Endast elva av dessa är i sällskap av en förälder eller annan vårdnadshavare.
Källa: TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV