Radar · Nyheter

Varning för havstulpaner

Odling med havstulpaner.

Det kan vara dags att se över båtskrovet och kanske även tvätta båten. Nu går Svenska Båtunionen ut med en varning för havstulpaner i vattnet.
– De sätter sig fast en gång per år i Östersjön, säger Peter Karlsson, verksamhetschef vid Svenska båtunionen.

Observatörer har sett att havstulpanerna förökat sig i en större utsträckning och många rapporter om havstulpaner har kommit in.
Havstulpanerna kommer i en normaltid och perioden varar i ungefär två veckor.

– Det har varit kallt i vattnet och normal havstemperatur så det är ungefär den här tiden på året havstulpanerna kommer, säger Peter Karlsson.

Framför allt är det i Stockholm, Södermanland, Gotland och Åland som Svenska båtunionen går ut med varningar. Ett tecken på att det är dags att börja tvätta är när skalet på havstulpanen har börjat hårdna och är cirka fem millimeter stort.

Havstulpaner kläcks som larver och simmar fritt i havet. Sedan bosätter de sig på hårda ytor vilket orsakar problem för båtägare. De sätter sig på båtens botten vilket får båten att gå långsammare och ökar bränsleförbrukningen.

För att få bukt med problemet kan båtägare handtvätta genom att skrubba båten med en borste, ta båten till en tvättanläggning för båtar eller täcka båtens underdel med en duk.

– Man kan också ta upp båten och låta den stå på land under den här perioden, säger Peter Karlsson och fortsätter:

– Det är ett viktigt steg för att miljöanpassa båtlivet. Genom att göra på det här sättet kan vi spara mycket utsläpp i våra hav.