Radar · Nyheter

Stjärnregn på himlen i augustinatten

Perseiderna har fått sitt namn av att meteorerna ser ut att komma från stjärnbilden Perseus.

Natten till den 13 augusti  inföll ett av årets mest spektakulära meteorregn – Perseiderna. För den som vill se ”stjärnor” falla finns flera tips.

Perseiderna har fått sitt namn av att meteorerna ser ut att komma från stjärnbilden Perseus, men i själva verket går de att se på stora delar av himlavalvet.

Rymdstenarna, eller kornen som det oftast är fråga om, härstammar från kometen Swift-Tuttle. Det är när jordens bana skär molnet av partiklar som frigjorts från kometen och de träder in i vår atmosfär som det skapas vad vi kallar stjärnfall. Kornen brinner helt enkelt upp av den enorma friktionen.

Större stenar genererar större friktion och därmed längre skådespel på himlen. I vissa fall dimper stenarna till och med ner på jorden och kallas då meteoriter.

Perseiderna infaller i augusti varje år, och framåt småtimmarna på tisdagsmorgon den 13 augusti var de som mest frekventa, enligt Populär astronomi. De har under kvällarna fram till nu även varit synliga och kommer så vara några kvällar till efter denna – men i mycket mindre utsträckning.

För att vill bevittna detta skådespel är rådet att ta sig ut från staden, bort från alla ljusförstörande lampor och bilar, ut på landet. Ögonen behöver tid att vänja sig vid mörkerseende.

Därutöver är rådet att inte titta mot månen, som är på väg mot fullmåne just nu, eftersom den i sig förstör mörkerseendet. Samtidigt måste man hoppas på en klar himmel och gärna stanna uppe sent, kanske till klockan 2-3. Belöningen kan vara stor då, när antalet Perseider når sin höjdpunkt är de 60 stycken i timmen eller fler.

Meteorregn

Meteorregn inträffar vid jordens passage genom en så kallad meteorström. Strömmen består av stoft från kometer som kretsar kring solen i banor. Om jorden passerar i detta kan en meteorskur bildas.
I dagligt tal kan vi kalla det för stjärnfallsregn, men det är inte stjärnor som faller. Det är gruskorn som bromsas av atmosfären och hettar upp luften framför dem. Inbromsningen blir så kraftig att ljuset från hetluften kan ses ända från marken som en meteor. Hettan får gruskornet att gå sönder och dunsta bort helt och de träffar därför aldrig marken.
Ett meteorregn kan vara från några timmar till flera veckor.
Källa: Nationalencyklopedin

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV