Radar · Nyheter

SSU: Förbjud bensin och stäng av kärnkraften

SSU-ordföranden Philip Botström och förbundsstyrelsen vill skärpa klimatpolitiken.

SSU vill förbjuda fossildrivna fordon 2025 och fossila bränslen 2030 – och stänga av kärnkraften 2040. Men den tuffa klimatpolitiken splittrar förbundet.

SSU-ledningen hade lagt fram en rad klimatförslag för det socialdemokratiska ungdomsförbundets kongress, som hölls i Karlstad i helgen.

Men ombuden var långt ifrån eniga om de tuffa förslagen. Efter en lång debatt kunde voteringarna komma i gång, runt tre timmar senare än beräknat.

– Jag hade väntat mig debatt och uppmanat till det. När vi står inför vår generations allra största fråga måste vi diskutera grundligt, säger SSU-ordföranden Philip Botström.

Bensinförbud het debattfråga

Sent på lördagseftermiddagen klubbades att nyförsäljningen av fossildrivna fordon bör förbjudas 2025 och att fossila bränslen ska förbjudas 2030. Kongressen var splittrad – många ombud ville ha senare datum – och beslutet togs efter handuppräckning med svag majoritet.

– Det är viktigt att förslag också ska kunna bli verklighet. Då krävs att man kan förena ambitiös målsättning och realistiska möjligheter att ställa om. Årtal och ambitionsnivå blev också de stora diskussionsfrågorna, säger Philip Botström.

När det kom till kollektivtrafiken ville ombuden gå längre än ledningen, som föreslagit sänkta avgifter. Kongressen slog fast att man bör ”prioritera att införa avgiftsfri kollektivtrafik”.

– Om vi ska kunna ställa om samhället, minska utsläppen och göra det på ett klassmedvetet sätt, där vanligt folk är vinnarna och inte de stora förlorarna, då måste vi se till att kollektivtrafiken mer tillgänglig. En rimlig vision är att den ska bli avgiftsfri, säger Philip Botström.

Flygförbud mellan storstäderna

SSU vill också att flyg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö ska förbjudas, liksom privatjet. Förbundet vill även se en progressiv flygskatt, som ökar med antalet flygresor.

Satsning på höghastighetståg och en kraftig utbyggnad av förnyelsebara energikällor är andra punkter som klubbades igenom.

SSU satte även som mål att Sverige ska ha 100 procent förnybar energi 2040, vilket betyder att kärnkraftverken ska vara avvecklade då.