Radar · Nyheter

Menssmärtor begränsar kvinnors prestation

Svåra smärtor vid menstruation påverkar kvinnors jobb och skolgång, visar en ny studie som publiceras i BMJ Open.

Många kvinnor presterar sämre på jobbet och i skolan på grund av svåra menssmärtor. Närmare 80 procent av kvinnorna som deltog i en nypublicerad studie vittnade om försämrad prestationsförmåga.

– Jag är inte alls förvånad, det är precis så vi upplever det, säger Lena Marions vid Karolinska institutet.

Menssmärtor påverkar kvinnors vardag till den grad att de blir begränsade från att prestera maximalt, enligt en ny studie gjord av forskare i Nederländerna som publiceras i BMJ Open.

I studien, där närmare 33 000 kvinnor deltagit, uppger åttio procent av kvinnorna att de upplever en begränsad förmåga att prestera vid menssmärtor. Var sjunde kvinna i studien uppger att hon fått sjukskriva sig och stanna hemma från jobb eller skola.

Ian Milsom, professor i gynekologi vid Göteborgs universitet, förklarar att smärtorna beror på syrebrist i livmodern.

– Livmodern är en muskel, och när den drar ihop sig får man kramp. När krampen uppstår stängs blodcirkulationen av och då får man det som kallas för syrebrist i muskeln, säger han.

Går att behandla

Ett av de mest effektiva sätten att lindra smärtan är enligt Milsom hormonbehandling, men han har förståelse för att alla inte vill använda det. Ett annat bra alternativ är fysisk aktivitet.

– Om man orkar, så finns det studier som har visat på att motion hjälper mot smärtor genom att man förbättrar genomblödning i livmodern. Smärtan beror på kramper som stryper genomblödning i livmodern. Kramarna ger syrebrist i muskeln i livmodern, säger Ian Milsom och fortsätter:

– Genom motion ökar genomblödningen i livmodern och dessutom frisätter motion endorfiner som bidrar till smärtlindringen. Sen är det inte alltid så lätt att motionerna när man har smärta.

Lena Marions, docent vid institutionen för klinisk forskning och utbildning vid Karolinska institutet, förvånas inte av resultaten i studien. Hon ser det som ohållbart att sjukskriva sig en dag i månaden och anser i stället att fokus borde ligga på att åtgärda problemen.

– Det är ohållbart såväl för de drabbade kvinnorna som för samhället i längden. Jag tycker att det är bättre att lindra smärtan genom till exempel hormonor och smärtlindrande läkemedel, säger hon, och påpekar samtidigt att det finns andra alternativ, såsom fysisk aktivitet.

Blir mycket sämre

Resultaten från studien visar bland annat att kvinnors arbetsförmåga blir så mycket sämre att det motsvarar nio dagars frånvaro per år.

– Det är jättemånga som är borta på grund av menstruationsproblem, inte bara menssmärtor utan även rikliga blödningar, säger Lena Marions.

Yngre kvinnor, under 21 år, rapporterade högre frånvaro från skola och jobb än äldre.

– Många unga upplever smärta och har problem, men de kan också få hjälp. Om man kan behandla de unga så kan man hindra att det utvecklas till kronisk smärta, det är vår hypotes, säger Marions.