Radar · Nyheter

Kaliforniens joshuaträd hotas av växthuseffekt

Joshuaträd i nationalparken Joshua Tree i Kalifornien i USA.

Det spretiga, säregna joshuaträdet, som gett namn till nationalparken Joshua tree i Kalifornien i USA, är allvarligt hotat av klimatförändringar, varnar forskare.

Om inget görs kommer de mäktiga växterna i parken att vara utrotade i slutet av seklet, enligt uppgifter från University of California at Riverside. Vid ett mer positivt scenario, där de klimatpåverkande utsläppen begränsas, kan 80 procent komma att överleva, skriver nyhetsbyrån AFP.

Forskarna, med Lynn Sweet i spetsen, beräknar med hjälp av data från FN:s klimatpanel (IPCC) att de redan heta sommartemperaturerna i det vidsträckta ökenområdet i värsta fall kommer öka med mellan 2,8 och 5 grader. Dessutom kommer mellan 75 och 180 millimeter mindre regn att falla.

– Om joshuaträd kunde överleva i de förhållandena skulle de redan vara i dem, säger Sweet till tidningen The Los Angeles times.

Namnet till trots är joshuaträd, på latin yucca brevifolia, inte alls träd utan en del av agavesläktet. Växttypen kan lagra vatten och finns naturligt på höga höjder i sydvästra USA, där den blivit karaktäristisk för Mojaveöknen. Den största förekomsten finns i nationalparken med samma namn.

The Joshua tree är även namnet på den irländska rockgruppen U2:s kanske mest kända album från 1987, som hade en bild av just ett joshuaträd på omslaget. Växten i sin tur tros ha fått sitt namn av en grupp mormoner som reste västerut på 1800-talet och tyckte att den högresta plantan påminde om den bibliska figuren Josua (Moses följeslagare).