Radar · Nyheter

Ingrid Wall: ”En hyllning till livet”

Deltagare i minnesloppet i fjol springer förbi minnesplatsen för Kim Wall på stranden i Gislövs läge.

För andra året i följd springer människor världen över minneslopp för journalisten Kim Wall.
– Den här dagen ska vara en hyllning till livet, säger mamma Ingrid Wall.

Ett av loppen ägde rum i Kim Walls barndomstrakter. Med start klockan nio den 10 augusti gav sig hundratals löpare ut på strandstigen där hon själv brukade springa när hon var hemma i barndomshemmet i Gislövs läge.

På dagen för två år sedan gick Kim Wall ombord på en ubåt i Öresund och kom aldrig tillbaka igen. För familjen Wall – mamma Ingrid, pappa Joachim och brodern Tom – betyder minnesloppet på årsdagen väldigt mycket.

– Det här är ett bevis för att vi inte är ensamma i den här sorgen eller beslutsamheten vi har att Kim ska minnas som den människa och journalist som hon var, och inte som ett brottsoffer. Det är det allra viktigaste för oss, säger Ingrid Wall till TT.

Tre stipendiater

Förra året kom över 570 löpare till start på de olika slingorna längs Nybostrand utanför Trelleborg och 150 000 kronor samlades in till Kim Walls minnesfond. Det gjorde att man detta år kunde dela ut tre stipendier till kvinnliga journalister på Kim Walls födelsedag den 23 mars.

– Det skänker också tröst att man kan göra en insats för andra kvinnliga journalister i världen nu när Kim inte längre kan åka ut och göra de här otroligt viktiga jobben, som kanske är viktigare än någonsin, med tanke på hur pressfriheten behandlas i vissa delar av världen. Det är viktigt för oss.

Förra året genomfördes 15 organiserade minneslopp i 13 länder. Hur många lopp som genomförs i år är oklart, men förutom i Trelleborg kommer det att springas i åtminstone Stockholm, Hudiksvall, Shanghai, Peking, Bryssel och Los Angeles.

"Värmer i hjärtat"

– Det här förenar folk världen över. Gärningsmannen ska inte nämnas vid namn. Han ska bara glömmas bort. Det är Kims minne som ska leva vidare, säger Ingrid Wall.

Under veckan har hon skrivit över 300 diplom till dagens deltagare i minnesloppet i Gislövs läge.

– Minst 300 blir vi, och att veta att man kan dela den här dagen med kanske 400, 500 personer – det värmer i hjärtat, säger Ingrid Wall.

Minneslopp för Kim Wall

Minneslopp för Kim Wall anordnas den 10 augusti på flera platser i världen.
I vissa fall är det organiserade lopp med anmälningsavgifter, som tillfaller Kim Walls minnesfond, och i andra fall spontana samlingar av löpare, som uppmanas skänka pengar till fonden.
Loppet i Gislövs läge utanför Trelleborg, där journalisten Kim Wall växte upp, är inget tävlingslopp. Inga nummerlappar delas ut och ingen tidtagning sker.
I år går det att välja att springa eller gå slingor om antingen tio kilometer eller fem kilometer. Första start sker klockan nio. Över 300 deltagare är föranmälda, men det går även bra komma oanmäld.
Källa: TT

Kim Wall

Kim Wall var en svensk frilansjournalist, född 1987 i Trelleborgstrakten. Hon studerade bland annat journalistik och internationella relationer på Columbia University i New York. Hon läste även vid London School of Economics and Political Science.
Wall arbetade för flera internationella tidningar, som brittiska The Guardian, amerikanska The New York Times och The South China Morning Post i Hongkong.
Wall rapporterade från exempelvis Sri Lanka och om turismen i jordbävningsdrabbade Haiti. Kim Walls reportage om klimatförändringar och kärnvapenprov på Marshallöarna har prisbelönats.
Kim Wall hittades död i augusti 2017. Danske ubåtsbyggaren Peter Madsen dömdes av Köpenhamns byret (tingsrätt) till livstids fängelse för mord. Påföljden överklagades till landsretten (hovrätten), som fastställde livstidsstraffet.
En fond har skapats i Kim Walls minne, som årligen delar ut stipendier till kvinnliga journalister. Utdelningen sker på hennes födelsedag den 23 mars.
Källa: TT