Radar · Nyheter

Få detaljer om explosion på testanläggning

Efter torsdagens olycka i närheten av Archangelsk stängde ryska myndigheter Dvinabukten i Vita havet för all skeppstrafik i en månad, utan att ange några detaljer om varför.

De fem personer som omkom i explosionen på en militär testanläggning i ryska Archangelsk den 8 augusti arbetade för det statliga kärnkraftsorganet Rosatom, uppger Rosatom i ett uttalande.

Ryska myndigheter är fortsatt sparsamma med information om den explosion som inträffade på en militär testanläggning i närheten av Archangelsk, men uppger att tekniken som testades kan användas både civilt och militärt.

Sedan tidigare har det statliga kärnkraftsorganet Rosatom meddelat att explosionen i torsdags inträffade på en havsplattform under ett test av en raketmotor, samt att fem av dess anställda miste livet. Raketbränslet fattade enligt Rosatom eld vilket fick roboten att detonera.

Nu uppger anläggningens chef Valentin Kostyukov att torsdagens test hade föregåtts av ett års noggranna förberedelser samt att en statlig kommission ska undersöka vad som gick fel. Enligt Kostyukov kämpade de omkomna desperat för att förhindra explosionen. Han kallar dem nationella hjältar och har anhållit om att de postumt ska tilldelas statliga hedersbetygelser.

– Dessa människor tillhörde Rosatoms elit och har genomfört tester under otroligt svåra förhållanden, säger Kostyukov.

Amerikanska kärnteknikexperter har uttryckt misstankar om att Ryssland försökte testa en atomdriven kryssningsrobot. Rosatom har varken bekräftat eller dementerat, men i en kommentar säger Vyacheslav Solovyev på myndighetens anläggning utanför Archangelsk att tekniken som utvecklas har både civila och militära användningsområden.

– Ett av spåren är att skapa källor av termisk eller elektrisk energi genom att använda radioaktivt material, inklusive klyvbart material och radioisotopmaterial, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV