Radar · Nyheter

Åklagare anklagas för jäv i högskoleprovsmål

Bilder från polisens förundersökning på fuskligans utrustning som hjälpte dem skicka ut de rätta svaren till provdeltagare.

Rättegången mot den liga som tagit betalt för att erbjuda fusk på högskoleprovet behöver tas om på grund av jäv. Nu anklagar en av de misstänkta även åklagarna för jäv – och kräver att de byts ut.

– Det vi konkret har gjort är att vi har skickat in en jävsanmälan avseende åklagarna till Ekobrottsmyndigheten. Det är anmärkningsvärt och väldigt sällsynt, säger advokat Edward Lundqvist.

Han företräder en av de tre huvudåtalade i den så kallade högskoleprovsligan, eller ”HP Hjälpen” som fuskleverantörerna själva kallat sig, som i januari i år dömdes av en jävig tingsrätt till fängelsestraff.

Göta hovrätt ansåg att domaren i målet var jävig på grund av uttalanden han gjort vid ett juristklubbsmöte som uppfattats av en utomstående advokat.

Uttalande i medier

TT har tagit del av jävsanmälan mot åklagarna som lämnades in under måndagen. I den hävdar den misstänkte 27-årige mannen via sin advokat att åklagarna inte gick vidare med uppgifter om att det fanns fler inblandade personer i fusknätverket och han inte hade den centrala roll som åklagarna påstod.

Enligt anmälan upprättades ett åklagardirektiv under utredningen där det framgår att någon annan tog bilder av provet på provdagen, och att man eventuellt skulle kunna identifiera vilka som varit provledare vid tillfället.

”Utrymme finns emellertid inte att låta utredningen växa ytterligare”, står det i direktivet.

Edward Lundqvist vänder sig också mot uttalanden som åklagaren har gjort i medier om att de letade efter indikationer på om det skulle finnas fler huvudmän men att de kom fram till att det fanns inga andra.

"Inte gått rätt till"

Enligt försvaret har de vid upprepade tillfällen begärt ut material från den så kallade slasken, det överskottsmaterial som samlas in under utredningen men som inte presenteras i förundersökningen, utan att få del av åklagardirektivet. Efter att Edward Lundqvist påpekat att materialet inte kunde vara allt så fick försvaret slutligen ta del av uppgifterna.

– Min klient har sagt att det finns flera andra. Nu visar det sig att det fanns underlag för det hos polis eller åklagare men vi fick inte ta del av det. Det är en huvudinvändning: varför fanns det inte i förundersökningen eller i slasken?

– Här har det inte gått rätt till, fortsätter han.

Lundqvist kräver nu att åklagarna antingen ska bytas ut eller stängas av för att, som han anser, få en korrekt och rättssäker process när rättegången tas om i tingsrätten. TT har sökt åklagarsidan för en kommentar.

Högskoleprovshärvan

Medan högskoleprovet pågick som bäst den 14 april 2018 gjorde polisen tillsammans med Ekobrottsmyndigheten ett tillslag. Flera personer greps, som misstänktes ingå i ett nätverk som med hjälp av avancerad teknisk utrustning hade möjliggjort provfusk.
Polisen hade inlett ett intensivt spaningsarbete mot nätverket några veckor innan provet, efter ett tips.
I oktober samma år åtalades tre män, som tillsammans drivit firman HP-hjälpen som sålt fuskpaket till provdeltagare runt om i landet. Två andra män och tre kvinnor åtalades också för olika brott med koppling till verksamheten, liksom 23 personer som köpt fuskpaket av ligan.
I januari dömdes de tre huvudåtalade till fängelsestraff för bland annat grovt bokföringsbrott, skattebrott och medhjälp till osann försäkran, grovt brott. De 23 dömdes alla för osann försäkran, grovt brott.
Bland HP-hjälpens material fanns kundlistor med namn på ett stort antal ytterligare personer som köpt ligans fuskpaket, och dessa utreds nu vidare av polis och åklagare.
Källa: TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV