Radar · Nyheter

Ylva Johansson kandidat till EU-kommissionen

Ylva Johansson presenterades som Sveriges kandidat till EU-kommissionär vid en pressträff på i Stockholm.

Det blev enligt förhandsspekulationerna. Regeringen nominerar nuvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till Sveriges nya EU-kommissionär.

Det blir den fjärde kvinnliga EU-kommissionären från Sverige.
Statsminister Stefan Löfven (S) presenterade i dag vid en presskonferens arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som Sveriges kandidat till EU-kommissionen.

Ylva Johansson (S) är en av Sveriges mest erfararna ministrar, konstaterar statsminister Stefan Löfven.

– Hon kommer bli en del av det starka lag som Ursula von der Leyen kommer att bilda, säger han på en pressträff.

Kvinnliga kommissionärer

Ylva Johansson säger att hon är stolt över att bli nominerad till EU-kommissionär. Hon är samtidigt nöjd med sin tid som arbetsmarknadsminister.

– Det har varit väldigt kul, men det ska bli kul att gå vidare, säger hon.

Hittills har Sverige bara haft kvinnliga EU-kommissionärer. Den nuvarande svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström har suttit i tio år.

Det har funnits en diskussion om att nominera två kandidater till posten, en man och en kvinna. Statsminister Stefan Löfven säger att Sverige har fått en begäran från EU om att utse en enda kandidat.

Oklart med vilken portfölj

– Och det ska helst vara en kvinna, förklarar han.

På frågan om vilken portfölj han vill att Ylva Johansson ska få, svarar statsministern:

– Vi vill givetvis få så mycket inflytande i EU som möjligt. Men det är väldigt svårt att säga innan vi vet exakt hur portföljerna ser ut.

På frågan vilket område Ylva Johansson själv skulle vilja ha, svarar hon att hon är flexibel.

– Jag har bytt sakområde flera gånger under mitt politiska arbete, och jag är beredd att göra det igen. Men för Sveriges del är det viktigt att vi får en portfölj som är tung och där man har stort inflytande under den kommande mandatperioden.

Men franskan är "sisådär"

För närvarande har Sveriges nuvarande EU-kommissionär en av de tyngsta portföljerna, handelsfrågor, som har och kommer att ha stor betydelse.

– Det är väldigt ovanligt att samma land får fortsätta med exakt samma portfölj. Vi får väl se hur fördelningen kommer att se ut och dialogen med tillträdande kommissionsordförande kommer att bli, säger Ylva Johansson.

Med franskan är det sisådär för den nya kommissionären.

– Jag förstår en del men pratar inte så bra, säger Johansson.

Så fungerar EU-kommissionen

EU-kommissionens ordförande nomineras av medlemsländernas stats- och regeringschefer men utses formellt via en omröstning i EU-parlamentet.
Kommissionsordföranden har sedan den avgörande rollen när det gäller att bestämma vilka arbetsuppgifter som ska läggas på de övriga kommissionärerna, som föreslås av regeringarna i EU:s medlemsländer.
EU-kommissionen fungerar i praktiken som EU:s regering och lägger fram de lagförslag som sedan behandlas parallellt av EU-parlamentet och EU:s ministerråd. Grundinitiativen till förslagen kommer dock från EU:s stats- och regeringschefer som styr kommissionens arbete via sina regelbundna toppmöten.
Samtidigt är EU-kommissionen också ansvarig för att se till att medlemsländerna följer gemensamma lagar och regler.
Källa: TT

Ylva Johansson

+ Född 1964.
+ Matematik- och fysiklärare.
+ Arbetsmarknadsminister sedan 2014.
+ Har sammanlagt varit statsråd i elva år sedan 1994.
Källa: Regeringen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV