Radar · Nyheter

Över 500 gripna i oroligt Kashmir

Pakistanska studenter i staden Lahore bränner en bild av Indiens premiärminister.

Över 500 människor – bland dem universitetsprofessorer, företagsledare och aktivister – har gripits i det oroliga Kashmir. Detta efter Indiens beslut i måndags att häva delar av områdets självstyre.

Ett uppretat Pakistan meddelar att landet stryper tågtrafiken mellan länderna och förbjuder indiska filmer – men militära åtgärder är uteslutna.

Under torsdagen har Pakistan, som också gör anspråk på Kashmir, markerat sitt missnöje mot Indien med flera åtgärder. Först meddelades att tågtrafiken mellan länderna ställs in, och sedan att indiska filmer förbjuds.

”Ingen indisk film kommer att visas på pakistanska biografer. Drama, filmer och liknande innehåll från Indien kommer att bannlysas fullkomligt i Pakistan”, twittrar en rådgivare till president Imran Khan.

"Inte militära lösningar"

Landet utesluter dock militära åtgärder mot Indien.

”Pakistan tittar inte på militära lösningar. I stället tittar vi på politiska, diplomatiska och juridiska åtgärder för att hantera det nuvarande läget”, säger utrikesminister Shah Mehmood Qureshi.

560 personer uppges ha tagits i tillfälligt förvar, vissa efter midnattsräder i städerna Srinagar, Baramulla och Gurez, enligt uppgifter från bland andra Press Trust of India.
Indiens beslut i måndags har följts av utegångsförbud, nedstängda telefonlinor och internet samt tiotusentals indiska soldater på gatorna.

Sporadiska protester har ändå noterats och bedömare varnar för att ilskan snart kommer att bubbla upp i stor skala.

Modi: "Befria" området

Cirka 67 procent av befolkningen i delstaten är muslimer och 30 procent hinduer, enligt officiell statistik. Fram till i måndags har delstaten bland annat kunnat hissa en egen flagga och stifta sina egna lagar, men nu ska regionen i stället omfattas av den konstitution som gäller i resten av Indien.

Parlamentet i New Delhi har också godkänt en ny lag som delar Jammu och Kashmir i två områden som ska styras från huvudstaden.

Indiens hindunationalistiske premiärminister Narendra Modi sade i ett tv-sänt tal att beslutet handlar om att ”befria” området från terrorism och separatism.

– Vänner, jag har stor tillit till att vi kommer att kunna befria Jammu och Kashmir från terrorism och separatism genom detta system, sade Modi.

Säkerhetsnivån höjdes

Situationen kompliceras av relationen till Indiens kärnvapengranne Pakistan. Kashmir har varit delat mellan Indien och Pakistan sedan länderna blev självständiga från Storbritannien 1947, men båda gör anspråk på hela området.

Pakistan har kraftigt protesterat mot New Delhis agerande och lovat ta frågan till FN:s säkerhetsråd, något Indien slår tillbaka emot genom att hävda att Kashmir är en ”intern angelägenhet”.

Sedan 1989 har Kashmir skakats av ett separatistiskt uppror som kostat tiotusentals liv.

På onsdagen höjde Indiens flygsäkerhetsmyndighet säkerhetsnivån på landets flygplatser. Detta mot bakgrund av vad man bedömer som ett ökat terrorhot med anledning av Kashmirfrågan.

Konflikten om Kashmir

Det bergiga Kashmir ligger på gränsen mellan norra Indien och Pakistan. Området har varit delat mellan Indien och Pakistan sedan länderna blev självständiga från Storbritannien 1947.
Både Indien och Pakistan gör anspråk på territoriet. Den indiska delen, formellt kallad Jammu och Kashmir, har fram till i måndags åtnjutit ett visst självstyre.
Sedan 1989 har ett flertal separatistgrupper stridit mot indiska soldater i regionen. Många vill se ett enat Kashmir, antingen under pakistanskt styre eller som ett oberoende land.
Konflikten i Kashmir har pågått under årtionden, men har trappats upp under det senaste året. 2018 blev det våldsammaste året på ett årtionde i Kashmir.
Enligt människorättsorganisationen JKCCS dödades 586 personer i området i fjol. Nästan hälften var stridande separatister, men även 160 civila, varav 31 barn, fick sätta livet till.
Källa: TT