Radar · Nyheter

Hiroshima vädjar om kärnvapenförbud

Den 6 augusti 1945 fällde USA en atombomb över Hiroshima.

För 74 år sedan dödades omkring 140 000 människor när USA fällde en atombomb över Hiroshima i Japan i slutet av andra världskriget.

Den 6 augusti, på årsdagen för den blodiga förstörelsen, vädjade stadens borgmästare Kazumi Matsui till sitt land att skriva under FN:s konvention om kärnvapenförbud.

– Jag uppmanar regeringen i det enda landet som har erfarenhet av kärnvapen i krig att ansluta sig till ”hibakushernas” (atombombens offer) krav att konventionen ska undertecknas och upprätthållas, sade Matsui under en ceremoni som Japans premiärminister Shinzo Abe höll i, skriver AFP.

Under minnesstunden samlades människor i Hiroshima för att be och tända ljus till minne av de som dödades av bomben.

Borgmästaren uppmanade även ledare från världens länder att komma till staden för att se minnesmonumentet med egna ögon.

Matsui och andra kärnvapenmotståndare kämpar i motvind. USA och Ryssland misslyckades med att förnya nedrustningsavtalet INF länderna emellan förra veckan och i en hemlig FN-rapport anklagas Nordkorea för att har stulit flera miljarder kronor som använts till att utveckla landets kärnvapenprogram, enligt Reuters.

Sverige röstade för FN-konventionen om ett internationellt förbud för kärnvapen för två år sedan men har i år vacklat i frågan. Tidigare i juli meddelade utrikesminister Margot Wallström (S) till TT att det inte är aktuellt för Sverige att skriva under då konventionen uppges ha brister samt att ett undertecknande av den saknar stöd i riksdagen.

Bomberna över Hiroshima och Nagasaki

+ Japan är det enda landet som har utsatts för anfall med kärnvapen.
+ USA fällde en atombomb över Hiroshima den 6 augusti 1945. Då dog omkring 140 000 människor.
+ Tre dagar senare – under andra världskrigets sista dagar – anfölls Nagasaki med en atombomb. Där krävde bomben omkring 74 000 människors liv.
Källa: TT