Radar · Nyheter

Vandrar 70 mil baklänges i avskogningsprotest

Ett avskogat område med akaciaträd på den indonesiska ön Sumatra.

43-årige Medi Bastoni är ute på en lång vandring. Den indonesiske fyrabarnsfadern ska vandra 70 mil från hans hem på östra Java till huvudstaden Jakarta – baklänges.

Bastonis förhoppning är att genom vandringen dra uppmärksamhet till önationens alltmer krympande skogar. Varje dag tar han sig baklänges mellan två till tre mil, med en backspegel fastsatt på ryggsäcken för att undvika att gå in i saker.

– Självklart är jag utmattad, men jag är beredd att göra det här för att kämpa för nästa generation, säger han och fortsätter:

– Mitt hem mister alla sina träd, så jag måste göra någonting. Jag kan hantera smärtan och tröttheten.

Bastoni påbörjade sin vandring i mitten av juli och har som mål att komma fram till Jakarta den 16 augusti, dagen före Indonesien firar sin självständighet. Vandraren hoppas då på att få träffa landets president Joko Widodo för att ytterligare lyfta frågan om landets stora avskogning.

43-åringen säger att baklängesvandring är ett sätt för indoneser att reflektera över det förflutna och minnas hur nationella hjältar kämpade för landets bästa.

Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) är Indonesien, Brasilien och Australien de länder i världen där störst skogsarealer har gått förlorade. FN:s miljöprogram UNEP uppgav 2014 att 98 procent av Indonesiens skog kan vara borta redan år 2020.