Radar · Nyheter

Nätleverantör säger upp hatforum

Forumet 8chan har fått kraftig kritik för att dess innehåll i stort sett inte modereras.

Nätverksleverantören och cybersäkerhetsföretaget Cloudflare säger upp sitt avtal med forumet 8chan efter dådet i El Paso i Texas. Forumets grundare – som inte längre styr över 8chan – vill att det stängs.

Ett dokument som publicerades på sajten strax innan dådet tros vara skrivet av gärningsmannen. Gärningsmannen i Christchurch-massakerna använde samma forum för att posta dokument om sina motiv.

”Skälen är enkla: de har visat sig vara laglösa och att den laglösheten har orsakat flera tragiska dödsfall. Även om 8chan kanske inte har brutit mot lagen genom att vägra att moderera sin hatfyllda gemenskap, har de skapat en miljö som vänder sig mot att kränka dess anda”, skriver Cloudflares vd Matthew Prince i ett blogginlägg.

Han skriver att det inte är ett lättvindigt fattat beslut – eftersom Cloudflare är en underleverantör så vill man inte ha för strikta riktlinjer, eftersom kunderna ska få sätta sina egna regler för sina sajter.

”Vi tolererar motvilligt innehåll som vi tycker är förkastligt, men vi drar gränsen vid plattformar som har visat att de direkt inspirerar till tragiska händelser och är laglösa i sin form. 8chan har passerat den linjen. De tillåts därför inte längre att använda våra tjänster”, skriver han.

Efter beskedet fanns det på måndagsmorgonen ingen åtkomst till 8chan, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Via Twitter meddelar forumet att man kommer att flytta till en ny server.

8chan:s grundare Frederick Brennan, som har klippt banden med forumet, säger till New York Times Sunday att 8chan bör stängas.

Varje gång jag hör om en masskjutning säger jag ”okej, vi måste undersöka om det finns kopplingar till 8chan”, säger Brennan och tillägger att sidan inte gör något gott för världen.

Två masskjutningar i Texas och Ohio

Den 21-årige Texasbon Patrick Crusius pekas ut som skyldig till lördagens masskjutning i El Paso i USA, som krävt minst 22 människors liv sedan ytterligare två av offren avlidit på sjukhus.
Patrick Crusius misstänks för mord. Polisen utreder också om det rör sig om ett hatbrott, eftersom Crusius före dådet misstänks ha publicerat ett högerextremt ”manifest” med udden riktad mot latinamerikaner.
Sju av offren var mexikaner och landets utrikesminister säger att Mexikos utrikesdepartement kommer att inleda en egen undersökning för att utreda de ansvariga som sålde vapnet till skytten.
Under söndagen samlades människor utanför köpcentrumet i El Paso för att sörja dödsoffren. Även i Mexiko har minnesstunder hållits.
I Dayton i Ohio samlades samtidigt under söndagen hundratals människor för att hedra offren i en dödskjutning mot en bar, där en man sköt ihjäl 9 personer och skadade 27 innan han sköts till döds av polis.
Masskjutningarna utgjorde nummer 250 och 251 i USA i år.
Källa: TT